Vliegvissen - Streameren in de polder

18 jan 2010

Opgegroeid aan de rand van de de Krimpenerwaard in Zuid-Holland, is het poldervissen Ryan van der Eijk met de paplepel ingegoten. In Hét Visblad lees je deze maand dan ook een bijdrage van zijn hand over hoe je het meest effectief met de streamer de polders af kunt struinen op zoek naar snoek.

In dit artikel lees je dat de poldersloten juist nu interessant zijn. De weelderige begroeiing die in de meeste poldersloten rijk aanwezig is, is nu zo goed als geheel afgestorven. Dit maakt veel sloten bevisbaar die in de zomermaanden onmogelijk te bevissen zijn. Hieronder geeft Ryan je nog wat extra tips voor het succesvol streameren op poldersnoek.

Vliegvissen in de polder betekent vaak afstanden maken. Hierbij kan het voorkomen dat je soms over een hek moet klimmen. Check voordat je gaat vissen in je Lijst van Viswateren waar je wel en niet mag vissen in het poldergebied dat je op het oog hebt. Hier staat meestal ook vermeld waar je wel en geen looprecht hebt. Ga geen landerijen in waar je niet in mag komen. Dit voorkomt boze boeren die met hooivorken achter je aan komen. Veel hengelsportverenigingen hebben een aparte vliegvisafdeling die je vaak een heel eind op weg kan helpen met wat waar wel en niet mag.

Omdat de poldersloten vaak lang en recht zijn, vormen de onderbrekingen in dit patroon vaak de standplaatsen van snoek. Bruggetjes en kruisingen van sloten zijn ware hotspots voor poldersnoek.



Vergeet ook niet om andere onderbrekingen in de oever af te vissen. Denk aan ingangen van duikers, overhangende takken en drijvende plantenresten.




Het vissen op snoek is altijd zeer spannend. Vaak komt er uit het niets een snoek achter je aas aan die je pas opmerkt als de vis draait; met of zonder je streamer in zijn bek. Voel je weerstand, sla dan aan met een zogenaamde 'strip-strike'. Hierbij sla je niet aan door je hengel te heffen, maar door in eerste instantie hard aan de lijn te trekken waarbij de hengel naar de snoek wijst. Hierdoor lukt het vaak beter om de haak in de harde snoekbek te zetten.




De metersnoeken liggen in de polder niet opgestapeld. Toch komt er een keer een dag dat je een klein, ondiep slootje afvist waar een oude dame huist die zich zal vergrijpen aan je streamer. Gewoon volhouden dus, als je op zoek bent naar die metersnoek!

-> Meer vliegvissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.