Vliegvissen - Leren vliegvissen met de VNV

24 feb 2010

Vliegvissers kunnen aan de waterkant altijd op veel belangstelling van omstanders rekenen. Ook sportvissers uit andere disciplines zijn vaak geïntrigeerd door deze manier van vissen, maar aarzelen doorgaans om zelf eveneens de vliegenlat ter hand te nemen.

Vliegvissen zou te moeilijk, te specialistisch, te duur en meer geschikt zijn voor vissen in het buitenland dan in Nederland. Speciaal voor de aspirant vliegvisser die eens wil kennismaken met dit type visserij heeft de Vereniging Nederlandse Vliegvissers (VNV) een beginnerscursus in het leven geroepen.

In dit artikel (PDF) lees je alles over de opzet en inhoud van de beginnerscursus die de VNV in 2010 twee keer aanbiedt. Hieronder laten we je aan de hand van wat voorbeelden zien hoe leuk, spannend en afwisselend vliegvissen kan zijn.

De oer-Hollandse polder leent zich prima om met de vliegenhengel te worden bevist. 's Winters met de streamer op snoek, 's zomers met een droge vlieg achter de ruisvoorn aan – het kan allemaal. Lekker actief en mobiel banjeren door de prachtige polders die ons land rijk is.

Ook aan het zoute water kun je heel goed met de vliegenlat uit de voeten. Zeebaars vangen aan de vliegenhengel? Zeker wel! Doen ook, want het is hartstikke leuk en razend spannend om deze krachtpatsers aan relatief licht materiaal te drillen.

Vrijwel alle vissoorten die in het Nederlandse water voorkomen, zijn aan de vlieg te vangen. Ook minder voor de hand liggende soorten als snoekbaars behoren tot de mogelijkheden. Volop keus dus om jouw favoriete vis met de vliegenhengel proberen te vangen.

Bij het vliegvissen maak je doorgaans nog meer deel uit van de natuur dan bij andere hengelsportdisciplines het geval is. Trek je waadpak of lieslaarzen aan en stap het water in op zoek naar vis. Vanuit die positie vis drillen is helemaal een feest.

Ga je vliegvissen, dan heb je waarschijnlijk binnen een mum van tijd een hobby binnen een hobby. Zelf je eigen vliegen maken is namelijk superleuk om te doen. Bovendien geeft niets zo'n voldoening om op je zelf bedachte en -gebonden creaties vis te vangen.

Het is even wat anders dan vissen met een vaste - of werphengel, maar vliegvissen kan iedereen leren. Deze manier van vissen is voor wat betreft zowel de vereiste techniek als materialen toegankelijk voor jong en oud. Laat je niets anders wijsmaken en probeer het vliegvissen zelf eens in de praktijk op bijvoorbeeld een beginnerscursus.

Veel succes als je hebt besloten je eerste schreden op het pad van de vliegvisser te gaan zetten! Met de juiste instelling, genoeg motivatie en een beetje doorzettingsvermogen komen dit soort mooie vangsten aan de vlieg ook voor jou binnen handbereik.

-> Meer vliegvissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.