Uitgelicht - Keuze in overvloed

18 mrt 2010

Nu maart zijn einde nadert en het ijs definitief van het water is verdwenen, kan het visseizoen echt beginnen. Tegelijkertijd sluit de Visma het seizoen van hengelsportbeurzen af.

De grootste hengelsportbeurs van Europa vindt van 25 t/m 28 maart plaats in Ahoy Rotterdam en trekt ruim 20.000 bezoekers. Die komen kijken naar de nieuwste hengelsportmaterialen, visreizen en toebehoren en maken hun keuzes voor het nieuwe visseizoen. Daarbij zijn de mogelijkheden ongekend.

Op de Visma wordt de omvang van de hengelsport, een van de grootste vormen van openluchtrecreatie in Nederland, goed zichtbaar. Op de beursvloer zie je bevlogen mensen en hoor je enthousiaste verhalen over spannende avonturen en bijzondere vangsten. Daarbij is de beurs ook bij uitstek een plaats om in een gezellige sfeer kennis en ervaring uit te wisselen, oude contacten aan te halen en nieuwe mensen te leren kennen.

Vissen is cool

Op de beurs zie je ook dat de hengelsport met zijn tijd mee gaat. Hightech materialen, oersterke lichtgewicht hengels, kunstaas, vliegen, karpertenten, boten om mijlen ver de zee mee op te gaan en visreizen ‘all over the world’. Vissen is ‘in’, vissen is ‘cool’. Dat geldt zeker ook voor de jeugd. Ruim 600.000 jongeren zijn regelmatig aan de waterkant te vinden om met de hengel op onderwater jacht te gaan, de natuur te beleven, de kick van het vangen te ervaren en te genieten van een prachtige diersoort.

Werkgelegenheid

De omvang van de Visma laat ook goed zien dat de hengelsport een hoop werkgelegenheid oplevert en economische factor is. Hengelsportwinkels, groothandels, boeken, DVD’s, aasleveranciers, touroperators, campings, bungalowparken. Dit alles is goed voor een omzet van 700 miljoen euro per jaar en 3000 mensjaren werkgelegenheid. Zeker in waterrijke regio’s biedt de sportvisserij een prima mogelijkheid tot seizoensverlenging voor verblijfsaccommodaties. Zo zijn Zeeland, Noord-Holland en de Overijsselse Vecht regio’s waar buitenlanders speciaal naar toe komen om te vissen.

Groot potentieel

Nederland biedt heel veel vismogelijkheden, maar helaas zien overheden niet altijd de potenties van de hengelsport op recreatief en toeristisch vlak. Het beleid van overheden zou dus nog meer op de sportvisserij kunnen worden gericht, net zoals hier in het water- en visstandbeheer meer aandacht voor zou moeten zijn. De hengelsportorganisaties zetten zich hier gezamenlijk voor in.

Betere leefmogelijkheden voor de vis en betere vismogelijkheden voor de sportvisser zijn daarbij de leidraad. Gezien het feit dat de sportvisserij voor wat betreft het water en de vis niet de enige belanghebbende is, gaat dat echter niet altijd even gemakkelijk.

Genieten

Gelukkig hebben we in ons land keuze in overvloed; zowel aan hengelmaterialen, vissoorten en viswateren. Dankzij de uitwisseling van visrechten kan er met de VISpas voor een paar tientjes per jaar in heel veel van de Nederlandse wateren worden gevist. Nu de lente is begonnen en voor veel sportvissers het visseizoen staat te beginnen, wens ik iedereen die eropuit gaat een fijne tijd aan of op het water. Geniet ervan. Om dit onbezorgd te kunnen doen geldt natuurlijk: Vissen? Altijd de VISpas mee!

Joop Bongers
Directeur Sportvisserij Nederland

-> Meer uitgelicht

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide