Zeevissen - Strandvissen: keep it simple

21 apr 2010

Hij won de Nationale Topcompetitie Kustvissen 2010 bij de heren, zij die bij de dames. We hebben het natuurlijk over Arjan en Ilonka Rijnberg uit Oud-Vossemeer. We ontmoeten dit duo op het strand van Noordwijk, waar ze aan ons laten zien dat strandvissen helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Zelfs toppers houden het lekker simpel!

In dit artikel laten Arjan en Ilonka zien hoe zij met een relatief simpele aanpak van hun visserij toch veel succes weten te boeken. Hieronder geeft dit kampioensduo nog wat extra tips en trucs om goed voorbereid het strand op te stappen.

De FastFWD Surf S10 van Spro is een lichte en dunne, maar bijzonder strakke HM-carbon strandhengel waarmee je lekker ver kunt werpen. En dat kan net het verschil maken tussen wel of niet vangen. Zet daar een bijpassende molen op die de lijn kruislings opspoelt – en zo voorkomt dat deze in de knoop raakt – over een sterke as beschikt en inhaalsnelheid van minimaal 1,00 m per omwenteling heeft.

Een truc om verder te kunnen werpen is om, indien de omstandigheden dit toelaten, dunner doch sterke nylon te gebruiken.Dit is een kwestie van oefenen en durven. Je moet namelijk niet bang zijn om je vingers of het nylon een keer kapot te gooien. Om je vingers te beschermen kun je ook de Gamakatsu werphandschoen gebruiken. Dankzij het soepele en dunne leer worden je vingers beschermd, maar kun je nog steeds de draadspanning goed aanvoelen.

Voor wat betreft de lengte van de zijlijn gaat onze voorkeur uit naar een wat langere lijn. Houd er daarbij wel rekening mee dat de haken aan de zijlijn elkaar nooit mogen raken. Is dat wel het geval, dan kunnen ze in elkaar haken en heeft de vis geen kans meer om aan te bijten. Om dit te voorkomen kun je de onderlijn – waarmee de zijlijnen verbonden zijn – wat langer maken.

Vis vangen hoeft niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste is dat je spullen en aas in orde zijn. Dus van goede kwaliteit en simpel: vergeet allerlei ingewikkelde constructies of moeilijk gedoe met lijnen. Ga daarbij zo vaak mogelijk trainen zodat je bekend wordt met de diverse visstekken. Probeer dingen uit en geef niet op als je niets vangt. Blijf nieuwsgierig; er valt altijd wat te leren.

De belangrijkste tip die we voor je hebben is om te genieten van wat je doet. Vis vangen is natuurlijk heel erg leuk, maar als je niet kunt genieten van de rust, natuur en ontspanning die onlosmakelijk met het vissen verbonden zijn dan vergeet je volgens ons waar het echt om gaat.


Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.