Vliegvissen - In de mix

25 mei 2010

Vliegvissen op de grote rivieren staat ’s zomers in het teken van variatie. Nadat de diverse vissoorten zich in het voorjaar hebben verzameld voor de paaitrek, zwermen ze na het paaifeest weer uit over de rivier. Nu de vissen met elkaar mixen kun je voorn, brasem en winde door elkaar vangen, maar bijvoorbeeld ook gericht achter de roofblei aan.

Michel Dekker wijst je in dit artikel de weg op de rivier in de zomermaanden. Hieronder geeft hij nog wat extra handreikingen om succesvol met de vliegenhengel op de grote rivieren aan de slag te gaan. 

Hoewel je op de rivieren doorgaans rondom de kribben vist – en in principe dus niet ver uit de kant hoeft te vissen – verdient het toch de aanbeveling om lieslaarzen of waadbroek/-pak mee te nemen. Die stellen je in staat om de krib van een afstandje aan te werpen en de daar rondom aanwezige vis niet te verstoren.

Vanaf het moment dat de gesloten tijd er op 29 mei weer op zit, biedt de rivier prachtige mogelijkheden om gericht met streamers op roofblei te vissen. Zoek daarvoor de plekken op waar kleine vis vanwege sterke stroming in de problemen komt. Daar ligt gegarandeerd ook roofblei in de buurt om een graantje van deze makkelijke prooi mee te pikken.

Het komt 's zomers niet heel erg dikwijls voor, dit fenomeen doet zich vaker in het voorjaar voor , maar hoge rivierwaterstanden en ondergelopen uiterwaarden zijn een waar paradijs voor de vliegvisser. Op deze plekken kun je nu op het zicht vissen en dat is een regelrecht spektakel. Sla deze hotspots dus zeker niet over als ze aanwezig zijn!

Hoewel zulke knotsen van brasems vangen uiteraard helemaal niet verkeerd is, gaat het bij vliegvissen om meer dan de vangst alleen. Het simpelweg lekker langs de rivier banjeren, buiten zijn, vissen en genieten van alles om je heen; dat is voor mij – en veel andere vliegvissers – de essentie van het vliegvissen.

-> Meer vliegvissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.