Zeevissen - Strandvissen bij nacht en ontij

23 jun 2010

Als de dagjesmensen zijn vertrokken en het strand in de stilte van de zomernacht is ondergedompeld, meldt de strandvisser zich aan de vloedlijn. Klaar voor een nieuw spannend visavontuur in het donker. De beste stekken zijn ’s nachts meestal vrij en leveren doorgaans meer vis op. Veel vissoorten – tong, bot, schol en zeebaars – wagen zich onder dekking van het duister immers tot dicht onder de kust op hun zoektocht naar voedsel.

Zeevistopper Bas van Driel strooit in dit artikel met tips voor het strandvissen na zonsondergang. Naast de toptips uit het artikel geeft hij hieronder nog wat meer handigheidjes en weetjes die van pas kunnen komen bij een nachtelijke vissessie aan het strand.

Men zegt wel dat de nacht voor de rovers is, maar de gezamenlijke passie voor de strandvisserij maakt juist dat je hier geen rovers maar louter gelijkgestemden tegenkomt. Het heeft iets broederlijks om ’s nachts op pad te zijn en verhalen uit te wisselen over de vangsten en avonturen. Aan de breekstaafjes kun je zien waar de anderen staan te vissen, wat een feeëriek spel van dansende lichtjes oplevert. 's Nachts strandvissen draait kortom ook voor een belangrijk deel om de sfeer.

Zeeland doet mijn zeevishart vanwege het grote aantal mooie strandstekken net een stukje sneller kloppen. Deze hele provincie telt talrijke goede visstekken, maar de hele zuidwestkust van Walcheren – het gebied tussen Domburg en Vlissingen – heeft een aparte status. Hier liggen de fraaie stekken werkelijk aaneengeregen en is het een soort goudkust voor de strandvisser die het op tong heeft voorzien.

Als je niet in Zeeland woont, dan is een nachtje strandvissen in het Zeeuwse niet iets wat je zo maar even doet. Zeker omdat er dan nog een terugreis in het verschiet ligt. Om niet midden in de nacht vermoeid achter het stuur te hoeven kruipen, is het een optie om het nuttige, het aangename en het verstandige te verenigen door te overnachten. Er zijn campings die – ook buiten het hoogseizoen – betaalbare stacaravans verhuren, zelfs voor één nacht.

En tenslotte nog een plaatje in close-up van de vis, met de kenmerkende ronde snuit die voor de bek uitsteekt, die menig strandvissershart 's zomers in vuur en vlam zet. De tong is een echte nachtjager en langs de gehele Nederlandse kust te vangen, dus wat let je om deze zomer een keer 's nachts aan het strand te gaan vissen? Veel succes!

-> Meer zeevissen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.