Karpervissen - Pas je aan

01 mei 2008

In plaats van klakkeloos op een standaardmanier te vissen, past Hans van den Brink zijn vistechnieken aan - al naar gelang de situatie aan de waterkant. Daarmee wordt het mogelijk om ook de karpers van 'moeilijk' water in het net te krijgen.

Al vanaf zijn kindertijd is Hans bezig om zijn visserij te verbeteren. Dit heeft hem een schat aan kennis en informatie opgeleverd, die hij in dit artikel graag met je deelt. Hieronder staan nog wat extra weetjes en tips van deze crack waarmee je jouw eigen vistechnieken kan aanpassen en verbeteren. Zo komen ook die welhaast schier onvangbare vissen van dat ene water bij jou in de buurt binnen handbereik.

Het water goed observeren en zodoende de vis lokaliseren, is alvast het halve werk. Dit houdt ook in dat je op verschillende tijdstippen aan het water te vinden bent. Karpers laten hun verblijfplaats voor een belangrijk deel afhangen van de omstandigheden in en rond het water. Die kunnen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat of 's nacht nogal eens verschillen. Houd daar rekening mee bij het vissen.

Wat van ver komt is lekker, maar soms ook een stuk dichterbij dan je in eerste instantie zou vermoeden. Karpers zijn echte kantgrazers en zwemmen vaak vlak onder de kant én dus letterlijk voor je voeten. Het loont dus om hier bij de benadering van het water rekening mee te houden. Voorkom dat je de vis letterlijk van je wegjaagt door gestamp van voeten, drukke gebaren of luid gepraat.

Vis je met natuurlijk aas, dan ben je vaak al zo afwijkend bezig van de andere vissers op het water dat je wat betreft de aasaanbieding niet heel ingewikkeld hoeft te gaan doen. Een simpele dobbermontage is in de meeste gevallen ruim afdoende om de karper te foppen. Penvissen is daarbij de meest aangewezen methode. Slakjes, wormen en andere natuurlijke aassoorten zijn niet zo stevig als boilies en kunnen derhalve niet tientallen meters worden weggeslingerd.

Natuurlijk aas is kwalitatief hoogwaardig aas. Hans van den Brink heeft dit ingezet bij het zogenaamde 'targetvissen' en hiermee prima resultaten behaald. Zijn motto daarbij luidt: ongecompliceerd en mobiel vissen. Hij gaat liever achter de vis aan, dan te wachten tot ze naar hem toekomen. Dit houdt tevens in dat hij inspeelt op de situatie van dié dag en dát moment.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.