Zeevissen: Westerscheldebaarzen

05 okt 2020

Zeebaars is pound for pound de hardst knokkende sportvis van de Noordzee. De snoeiharde aanbeten en explosieve runs zijn voor Joep Steijns de redenen dat hij al acht jaar lang veel tijd en energie in deze visserij steekt. Zijn werkterrein is de Westerschelde, een dankzij de steeds veranderende omstandigheden bijzonder uitdagend water.

De Westerschelde is geen gemakkelijk water. Dit estuarium is drukbevaren, kent flinke getijdenstromingen, een gevarieerde oeverzone en steeds veranderende omstandigheden. De vaargeul in de monding van de Schelde moet immers op diepte blijven voor de gigantische containerschepen die de haven van Antwerpen aandoen. Een stek die het ene jaar mooie vissen produceert, kan het jaar daarop zomaar zijn volgestort met zand door een baggerschip. Daardoor loopt er een hele andere stroming dan voorheen, waardoor
de aasvis is verdwenen en ook de zeebaars foetsie is. Honkvast op één stek blijven hangen werkt hier doorgaans niet. Je zal veel tijd moeten investeren in het zoeken naar plekken die je een zilveren stekel kunnen opleveren. Bijvoorbeeld brede oesterbanken die onderlopen bij hoogwater, oude strekdammen die volledig onder water staan (ook bij laagwater) of oude oeverbeschoeiingen.
Het is een speurtocht die wordt gekenmerkt door het spreekwoord vallen en opstaan, maar ik houd wel van een beetje uitdaging.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.