Karpervissen: de SKP-schatkamer

04 mrt 2021

Via Spiegelkarperprojecten (zogenoemde SKP’s) worden sinds 1998 ‘gemonitorde’ karperuitzettingen gedaan in tal van wateren. De kennis die in ruim 20 jaar SKP-monitoring is opgedaan, is verbluffend. Joris Weitjens is voorzitter van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer én was er vanaf de eerste uitzetting bij. Hij geeft een rondleiding in de ‘schatkamer’ van de SKP’s.

Het concept van een SKP is even simpel als doeltreffend. Voor je spiegelkarpers uitzet, maak je van elke vis een close-up foto van de linkerflank. Vervolgens is die karper zijn gehele verdere leven te herkennen (en te volgen) aan zijn unieke schubbenpatroon. Dit kan alleen dankzij de hulp van karpervissers die de moeite nemen om van een gevangen spiegelkarper een foto te maken (van de linkerflank) en die te melden bij een SKP in die regio. Deze wijze van monitoring – met een sjiek woord: citizen science – is springlevend en wordt grotendeels gedreven door de nieuwsgierigheid. Vooral als je een karper uitzet in een groot, open waterstelsel, prikkelt dat de fantasie waar de vis heen kan. Je wilt dan graag weten hoe het zo’n karper op den duur vergaat.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer karpervissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide