Zeevissen: Aji-sessie in de IJmond

18 okt 2021

Waar de horsmakreel in Azië razend populair is – zowel bij sportvissers als in culinair opzicht – komt de horsmakreel er bij ons enigszins bekaaid vanaf. Toch zijn steeds meer Light Rock Fishers in de ban van de Aji (de Japanse naam voor de horsmakreel aldaar). Bijvoorbeeld Orhan Adolfse (27) en Rik Stark (16), die met hun streetfishing uitrusting naar zee gaan om horsmakreel te vangen.

“Normaal gesproken vissen we veelal met kunstaas op het binnenwater. Maar dit is nu al een leuk uitstapje naar het zoute”, zegt Orhan bij aankomst op de stek. In het westen zakt de zon langzaam al ietsje richting de horizon, daarbij het industriële landschap van de IJmond in een zachte, oranje gloed dompelend. “Voor het mooie zijn we nu – in het daglicht – nog aan de vroege kant, maar dan zijn we er welhaast zeker van dat we straks kunnen vissen waar we dat graag willen.” In een hoek van het uitgestrekte sluizencomplex moet het gaan gebeuren. “Zie je die plakkaten losgeslagen zeewier drijven?”, wijst zijn metgezel Rik richting het water. “Daar kan visbroed en ander klein spul zich mooi onder verstoppen. Dat weet de horsmakreel ook, dus die komt hier in de schemering vermoedelijk wel even een kijkje nemen”, zegt hij hoopvol. Voordat het zover is, zoomen we in op de diverse aspecten van de Aji visserij.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.