Zeevissen: zeebaars routekaart IJmuiden

18 jun 2022

De pieren van IJmuiden zijn van april tot en met oktober het werkterrein van Mourat Akkouh (45). Deze fanatieke zeebaarsvisser heeft een jarenlange ervaring met de kunstaasvisserij op Dicentrarchus labrax vanaf de Noorden Zuidpier. Met de start van het nieuwe seizoen deelt hij in dit artikel zijn tips en trucs.

Zeebaarsvissen met kunstaas is iets magisch. Het zijn schitterende, sterke vissen die je telkens weer uitdagen. Net op het moment dat je denkt het spelletje door te hebben, kom je niet zelden weer voor een verrassing te staan. Je leert iedere keer dat je aan zee staat wel wat bij. Dat houdt het spannend en boeiend.” Voor Mourat Akkouh bestaat er duidelijk geen mooiere sportvis in Nederland dan de zeebaars. Hij steekt dan ook al zijn tijd en energie in de kunstaasvisserij op Dicentrarchus labrax – andere hengelsportdisciplines zijn aan hem niet besteed. De pieren van IJmuiden zijn voor de Amsterdammer van april tot en met oktober zo’n beetje zijn tweede thuis. Na ruim twaalf jaar weet hij daar bij wijze van spreken iedere steen te liggen; zowel boven als onder water. 

“Toch ben je nooit uitgeleerd”, zegt Mourat. “Ieder jaar is weer anders. Je kunt het voorgaande seizoen vrijwel nooit op dat van het jaar daarop plakken. De omstandigheden rondom de pieren veranderen, het weer wijkt af, het aanbod van prooivissen varieert en de zeebaarzen reageren op al die factoren – waarbij de ene zeebaars de andere niet is. Ieder seizoen is het dus weer de truc om alle puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen.” Om je hierbij op weg te helpen, geeft Mourat je een reeks tips waarmee ook jij de zeebaars kan verleiden rondom de pieren van IJmuiden.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.