Vliegvissen: vliegen met de Franse slag

12 apr 2011

Meer dan 40.000 vliegen in zo’n 140 varianten. Dat is het aantal vliegen dat Alain Barthélemy ieder jaar in zijn workshop fabriceert. Daarbij streeft deze in Nederland wonende Fransman de totale perfectie na. Iedere vlieg moet zoveel mogelijk lijken op het natuurlijke voedsel van de vis. In dit artikel laat hij aan de hand van de situatie in het Oostvoornse Meer zien welke creaties hij voor dit forelwater in elkaar knutselt.

De diversiteit aan voedselbronnen in het Oostvoornse Meer is enorm. Dankzij deze uitzonderlijk grote voedselrijkdom groeien de uitgezette forellen – met een gemiddelde lengte van zo’n 25 cm – hier ontzettend snel. Er zwemmen dan ook vissen rond van zeer respectabele afmetingen. Om deze succesvol met de vlieg te bevissen, is het belangrijk te kijken naar het natuurlijke voedselaanbod door het jaar heen. De vliegen die ik in dit artikel bespreek zijn dan ook afgeleiden van de natuurlijke prooien van de forel. Uiteraard zijn dit niet de enige vliegen waarmee je op dit water vis kunt vangen, maar de ervaring heeft mij en mijn vismaten geleerd dat dit de typen zijn waarmee we het meeste succes hebben gehad. De indeling naar jaargetijde is overigens slechts een richtlijn, want veel van de genoemde vliegen doen het jaarrond goed op het Oostvoornse Meer.

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> meer vliegvisartikelen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.