Witvissen: dit is nou bolognese vissen

16 mei 2011

De term ‘bolognese’ doet al snel denken aan het culinair Italiaans erfgoed dat als saus bij de pasta, pizza of lasagne wordt geserveerd. In sportvisserskringen staat het echter ook voor een speciale witvistechniek uit Italië. In dat land is vissen met de bolognese hengel – een ultralange, telescopische werphengel die je eigenlijk als een vaste stok gebruikt – razend populair. Leo Wouters is een bolo-adept en laat zien dat deze vistechniek ook prima in Nederland kan worden toegepast.

Toen ik in 1993 een hengelsportcatalogus opensloeg met de afbeelding van bolognese hengels was mijn eerste gedachte: ‘Eindelijk heb ik gevonden wat ik al tijden zoek: een lange telescopische matchhengel.’ Zij het dat bij deze techniek de dobber niet schuift, zoals bij het matchvissen meestal wel het geval is. Je vist dus met een ‘vaste dobbermontage’ aan een vijf tot zeven meter lange hengel. Dit maakt het mogelijk om ook op dieper water met een vaste dobber vissen. Dat laatste vind ik erg belangrijk, want een ondergaande dobber is het ultieme moment van spanning tijdens het vissen.

Lees hier het hele artikel (PDF).

-> Meer witvisartikelen

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.