Karpervissen - Penvissen op een hoger niveau

02 jun 2008

"A man at peace with the world. Zo voel ik me wanneer ik heerlijk penvissend op karper in de polder zit. Een hengel in de hand en een dobbertje aan de andere kant van de lijn. Alle stress en bijkomende welvaartsverschijnselen vloeien via dat lijntje het water weg, mij genezen achterlatend."

Penvissen is voor veel karpervissers de basis van hun hobby. In het artikel van zijn hand tilt Hans Moolenaar deze visserij op een hoger niveau'.  Hieronder een aantal extra tips.

Neem ruim de tijd om interessante stekken te lokaliseren. Heb je er een aantal die je wilt bevissen, dan leg je hier verschillende voerplekken aan. Per stek breng ik een paar handjes van een mix die bestaat uit gekookte fazantenvoer en hennep. Vervolgens kun je de stekken één voor één afvissen.

Schaduwrijke stekken zijn op hete zomerdagen veruit favoriet. Staan er veel waterplanten, dan kies je voor een gevlochten hoofdlijn omdat deze de stengels makkelijk doorsnijdt. In alle andere gevallen neem je een nylon hoofdlijn.

Bij het vissen met de pen is camouflagekleding zeker niet overdreven. Je vist namelijk in de oeverzone waar de vis je makkelijk kan waarnemen. En zelfs als de vis niet direct vlucht is deze toch extra alert. Verder houd je je natuurlijk gedeisd en probeer je zo weinig mogelijk trillingen te maken.

Blijf actief en zoek de vis op. Gebruik een verrekijker en een polaroïd zonnebril om het water af te zoeken. Elke rimpeling en bellenspoor kan op een karper duiden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.