Karpervissen - Karperen op groot water

20 mrt 2008

Veel karpervissers zullen de stap naar groot water niet snel (durven) maken. Het schrikt karpervissers af als ze langs de oevers van bijvoorbeeld het IJsselmeer, Haringvliet, Volkerak-Zoommeer of Hollandsch Diep een kijkje gaan nemen.

Michel Hollaar helpt je in het artikel Karperen op groot water graag van je angsten af. Een stukje relativering is volgens hem zeker op z'n plaats. Zijn thuiswater is bijvoorbeeld het enorme Haringvliet met een oppervlakte van 8600 hectare, maar de productieve oeverzone is niet groter dan 550 hectare. Nog steeds een flinke slok water, maar al een stuk overzichtelijker. Achtereenvolgens behandelt hij ondermeer de voorbereiding, verkenningstochten, het materiaal en voerstrategiën. Hieronder een aantal extra tips om nog beter beslagen ten ijs te komen. Wil je met andere lezers over dit onderwerp van gedachten wisselen, ga dan naar het forum onder dit artikel.

Om onnodige lijnbreuk te voorkomen gebruikt Michel Hollaar liever een dikke nylon hoofdlijn dan een voorslag. Vis je direct achter een steenstort, dan vis je niet dunner dan 45/00. Om voldoende van deze dikke lijn te kunnen bergen heb je degelijke karpermolens nodig met een grote spoel. Is het niet mogelijk om vanaf de oever te vissen, dan biedt een (opblaasbare) boot zoals een Zodiac uitkomst.

De oevers van de meeste grote wateren zijn afgezet met grote keien. Gebruik daarom altijd een grote onthaakmat zodat je vangst optimaal beschermd is tegen de harde ondergrond. Maak deze altijd goed nat voor je de vis erom legt. Bij het terugzetten van de vis vervoer je de vis in de dichtgevouwen onthaakmat. Open deze pas nadat je de gevaarlijke stenen bent gepasseerd.

Groot water betekent grote vis. Je zult er wat extra tijd en moeite in moeten stoppen, maar als je eenmaal zo'n vis van het grote water in handen hebt, is de voldoening des te groter.

Michel Hollaars karperrig voor groot water bestaat uit de volgende onderdelen, v.l.n.r.: Concept haak maat 5, gecoate onderlijn van 10 tot 12 cm (laatste 1,5 cm ontdaan van stugge coating), wartel, safetyclip, Big Grippa lood en een halve meter anti-tangle tube. Als aas kiest Michel voor niet al te zoete en donker gekleurde boilies. Te zoete en fel gekleurde boilies lokken teveel witvis. Om de voerplek niet al te aantrekkelijk te maken voor brasem voer je het beste over een oppervlakte van bijvoorbeeld 100 bij 100 meter. Om de tien meter een handje voer voor de overzone droppen kan ook.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.