Zeevissen: De Grevelingen bij nacht en ontij

21 feb 2012

Het Grevelingenmeer biedt de zeevisser in de wintermaanden een veilige haven. Op dit zoute binnenwater kan vrijwel altijd worden uitgevaren en hartje winter wordt er in de regel ook goed wijting gevangen. Zeker nu er het hele jaar rond ’s nachts mag worden gevist, is de Grevelingen met recht een lichtpuntje in de winterse duisternis. Wijting is namelijk een échte ‘nachtrover’ en diverse opstapboten bieden ook nachtvisserij aan. Bas van Driel legt je in dit artikel uit hoe je de nachtvisserij hier precies aanpakt.

De typische zeevisserij – zware poken, grote molens, flinke bonken lood – is op de Grevelingen niet van toepassing. Door de aanleg van de Brouwersdam is de eb- en vloedbeweging verdwenen uit deze voormalige zeearm. De enige vorm van (lichte) stroming die er nu nog staat, is als de sluis in de Brouwersdam wordt opengezet om het water in de Grevelingen te verversen met zout Noordzeewater. Dit betekent dat we het zware lood waar we normaal vanaf een boot mee vissen, thuis kunnen laten. Een werpgewicht van maximaal zo’n 100 gram is meer dan voldoende. Zelfs 60 gram is al zwaar genoeg, al duurt het dan soms wel iets langer voordat je de bodem bereikt. De diepte hier kan namelijk oplopen naar 40 meter; en dan is 100 gram toch iets sneller beneden dan 60 gram.

Lees hier het hele artikel (PDF).

-> meer zeevisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.