Roofvissen: lichte loodkoppen, zware baarzen

23 mrt 2012

Vanaf de kant een shadje over de bodem laten dansen is een effectieve en uitdagende manier om baars en snoekbaars te vangen. Zeker nu deze rovers in voorbereiding op de paai weer op het ondiepe liggen en binnen werpbereik komen. In plaats van de vaak gebruikte 15- tot 20-grams loodkop, gaat Pieter-Bas Broeckx niet zwaarder dan hooguit 7 gram – maar meestal nóg lichter. Met zo’n ultralichte looodkop en een langer ‘zweefmoment’ maak je namelijk meer kans op vis.

Het werpend vissen met een shad die op een ultralichte loodkop zit, is inderdaad even wennen. Belangrijk is immers dat je telkens ‘voelt’ wanneer de shad de bodem heeft bereikt. Met een gangbare loodkop van pak hem beet 15 gram merk je dat aan de hengeltop. Die veert ietsjes terug veert zodra de shad op de grond is ‘geland’. Maar hoe lichter de loodkop, des te moeilijker dat te zien is. En dat is het eerste waar je tegenaan loopt als je vist met loodkoppen van pakweg 5 gram. Gelukkig is hier een foefje voor.

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> meer roofvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.