Witvissen - Muggenlarven

21 nov 2012

Muggenlarven, bloedwormen, vers de vase of kortweg ‘vers’ zoals wedstrijdvissers het noemen. Welke naam je er ook aan geeft, Hennie van der Bruggen (67) uit Geffen weet alles van rode muggenlarven. Tientallen jaren heeft hij grotendeels de kost verdiend door muggenlarven te vangen voor de sportvisserij. Nu hij gepensioneerd is, gunt hij Hét Visblad een kijkje achter de schermen en vertelt hij uitgebreid over dit wonderaas voor de witvisser.

Een grote, roestvrijstalen kuip op wielen met water is de blikvanger op het plaatsje achter het huis van Van der Bruggen. In de kuip hangt een netje vol met baggerprut. De muggenlarven die massaal uit het netje kruipen, kleuren de bodem van de kuip bloedrood. Daar ligt een voorraad muggenlarven oftewel vers de vase waar menig wedstrijdvisser een spreekwoordelijke moord voor zou doen. In de wedstrijdvisserij met de vaste stok staat vers de vase immers bijzonder hoog aangeschreven als aassoort: er zijn maar weinig vissoorten die een kronkelende muggenlarve aan zich voorbij laten gaan.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer witvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.