Zeevissen - een haring-uitje

21 mei 2013

Wie zoon of dochter op een avontuurlijke manier wil leren vissen, moet in het voorjaar op het Zeeuwse Grevelingenmeer zijn. Bij de spuisluis op de Brouwersdam trekt van maart t/m mei Noordzeeharing het zoute binnenwater op. Vangst is gegarandeerd voor iedereen die de paternoster tussen de zilveren zichtjagers mikt. “Maar zouden ze er al zitten?” vroegen we ons begin maart af. Met kenner Bram Hullekes gaan we in de viskajak het water op.

Het is half tien ’s ochtends als Bram Hullekes met een aanhanger vol viskajaks bij de Brouwersdam de trailerhelling oprijdt. Hij heeft vandaag een snipperdag van zijn werk genomen om de reporter van Hét Visblad te assisteren bij zijn eerste haringvangst. “Veelbelovend weertje vandaag,” zegt Bram als hij uit zijn auto stapt. De eerste warme voorjaarsdagen zijn inderdaad een feit. In Zeeland kruipt het kwik vandaag richting de vijftien, zestien graden. “Als de watertemperatuur vervolgens ook maar iets oploopt,” weet Bram uit ervaring, “komen de haringscholen traditiegetrouw bij de spuisluis het Grevelingenmeer in.” Haring is ieder voorjaar de eerste roofvis die de kust en de zoute binnenwateren opzoekt. Ze komen in scholen en trekken als prooivis op hun beurt ook weer andere roofvissen aan. “In het kielzog van de haring arriveren ook de zeebaars, geep en makreel. Meestal vang ik in de haringtijd bij de Brouwersdam ook mijn eerste zeebaarsje van het jaar. Die jagen op de scholen haring.”

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> meer zeevisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide