Roofvissen - ultralight streetfishing

21 aug 2013

De Belgische streetfisher Ward de Corte is de afgelopen jaren steeds lichtere jigheads gaan gebruiken. Het werd op een gegeven moment de uitdaging om te zien hoeveel gram – en op den duur tienden van een gram – er nog af kon zonder aan effectiviteit in te boeten. Die inzichten en aanpak uit de stad koppelde hij terug naar het grote water en ook daar zorgt ultralight voor een pak meer plezier: de hengel krom op elke vis en een slip die doet waar hij uiteindelijk voor bedoeld is.

Om te beginnen wil ik even duidelijk aangeven dat ultralight voor mij niet synoniem staat met ultraklein. Het gaat veeleer om verhoudingen. Daarbij is het de uitdaging om zo ver mogelijk onder de gangbare norm te duiken en alle systemen en technieken zo ‘puur’ als het kan in te zetten. Wie vroeger op de Noordzee aan de slag ging met pilkertjes van minder dan 100 gram, werd voor gek verklaard. Moderne materialen maken het vandaag de dag echter mogelijk om daar met de juiste techniek vlotjes onder te blijven. En in oude Engelse vismagazines staat dat je zonder zware hengel en molen plus extreem dikke voorslag de lipvissen niet uit de kelp kan trekken. Tegenwoordig worden die vooral belaagd met kunstaas aan wat hier als snoekbaarshengel wordt verkocht.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer roofvissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.