Karpervissen - Noord-Hollandse monsters

21 nov 2013

Om gericht op meerval te vissen hoef je niet meer per se naar Frankrijk of Spanje toe. Overal in ons land is de meerval aan een gestage opmars bezig. Zelfs in de oer-Hollandse kleipolder zwemmen deze prehistorisch uitziende vissen rond. Maarten Kok laat in dit artikel zien dat het mogelijk is om met een zware karperuitrusting op Nederlandse meerval te vissen.

Een polderwetering in Noord-Holland is het decor van deze reportage. “Je zou het niet direct vermoeden, maar dit is ‘catfish-area’”, zegt Maarten. “Al vanaf 1990 zwemmen ze hier in de slootjes tussen de weilanden. Toentertijd is er een beroepsvisser geweest die een aantal kleine meervallen – bij toeval gevangen in het IJsselmeer – heeft losgelaten in een meer dat in verbinding staat met dit deel van de polder.” Deze visjes werden onverwacht groot en hebben in de tussenliggende jaren ook een aantal maal succesvol gepaaid. Als gevolg van een aantal lange en zwoele zomers, konden de jonge meervallen de daaropvolgende winters doorkomen. “Nu zit er een stabiel bestand van meerval in verschillende jaarklassen en dito lengtes. Ik durf zelfs te voorspellen dat het niet lang zal duren voordat de eerste twee-meterplus-vis boven water komt.”

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer karperartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.