HSV Service

Visserijkundig onderzoek Zuiderdiep (video)

6561
24 feb 2016

Momenteel doet de monitoringsploeg van Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek in het Zuiderdiep bij Stellendam. Drie dagen lang wordt de visstand in kaart gebracht om zo een 0-meting te hebben voor de natuurherstelwerkzaamheden van het Droomfondsproject Haringvliet. RTV Rijnmond en Hart van Nederland namen gisteren een kijkje bij de werkzaamheden.

Bekijk hieronder de items:


Aan de hand van het visserijkundig onderzoek kunnen veranderingen in de visstand worden gesignaleerd als de omstandigheden veranderen. Dat gaat op termijn ook gebeuren als de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier worden gezet. Op dit moment wordt onderzocht of het Zuiderdiep kan worden gebruikt als een natuurlijke overgang tussen zoet en zout water. Voor vissen die tussen rivier en zee trekken, zoals de aal en stekelbaars (de doelsoorten van de Europese Kaderrichtlijn Water in dit gebied) is een geleidelijke overgang tussen zoet en zout water cruciaal. Vissen gebruiken deze overgangsgebieden om te acclimatiseren op hun tocht tussen rivier en zee en vice versa.

Droomfondsproject Haringvliet

Sportvisserij Nederland is een van de zes partners in het Droomfondsproject Haringvliet. Hierin werken zes natuurorganisaties - ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds - samen en dankzij steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij om te bouwen aan een natuurlijker Haringvliet. Dit om de dynamiek van deltanatuur, trekvissen en –vogels ruim baan te geven, waar ook mensen van kunnen genieten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.