HSV Service

MijnVISmaat kroeskarper actie

5587
28 jun 2016

Sportvisserij Nederland is op zoek naar kroeskarpers! Heb jij er een gevangen? Meld hem dan op www.mijnvismaat.nl of via de app en maak kans op een mooi aaspakket van Neo Baits!

De kroeskarper is een oer-Hollandse vis, maar lijkt de laatste jaren sterk in aantal af te nemen. Vaak worden giebels, karpers, goudvissen of kruiskarpers onterecht voor kroeskarper aangezien. Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er ook nog kruisingen tussen de genoemde soorten.

Sportvisserij Nederland wil een beter beeld krijgen van waar nog kroeskarpers voorkomen en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Heb jij een echte kroeskarper gevangen? Meld hem dan op www.mijnvismaat.nl of via de app.

De vismaten met de drie mooiste vangsten winnen deze mooie prijs van Neo Baits:


Kenmerken

Hier nog even de kenmerken van een kroeskarper op een rijtje. 

  1. De rugvin is bolrond
  2. Bekdraden ontbreken
  3. Op de zijlijn liggen 33-26 schubben


Bekdraden ontbreken bij de kroeskarper


Een giebel kan ook heel hooggebouwd zijn, heeft een holle rugvin en slechts 28-31 schubben op de zijlijn. Bij twijfel over welke soort het is, zal het validatieteam van MijnVISmaat jullie helpen. Kleine karpers zijn in tegenstelling tot giebels en kroeskarpers makkelijk te herkennen omdat ze wél bekdraden hebben.


Een giebel gevangen door VISmaat Daan Rota.

Watertype


In welk water kun je ze verwachten? Vooral in plantenrijk water waar ook zeelt en ruisvoorn zwemmen. Kroeskarper kan goed tegen extreme omstandigheden zoals strenge vorst en lage zuurstofgehaltes.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.