Ken je klassiekers

16251
25 jul 2013

Als het om herkenning van vissoorten gaat worden er veel klassieke foutjes gemaakt. Sportvisserij Nederland helpt graag bij het op naam brengen van vissoorten en geeft een aantal tips die het makkelijker maken om de juiste naam te kiezen.

Alle vangsten die op de app en de website van MijnVISmaat geplaatst worden, worden door het deskundige team van MijnVISmaat bekeken. We zien dat sportvissers wel eens een foute naam gebruiken voor een aantal vissoorten. Hier volgt een lijst van de meest gemaakte fouten.

Winde en kopvoorn

Winde wordt vaak aangezien voor kopvoorn. Kopvoorn wordt slechts in enkele Nederlandse beken en in de grensmaas aangetroffen. Slechts zelden worden ze in een van de andere grote rivieren aangetroffen. Vang je de vis in een kanaal dan is de kans groot dat het een winde is. Windes zijn vrij algemene vissen. Het lichaam van een winde is wat platter dan dat van een kopvoorn. Windes hebben een holle anaalvin. Bij een kopvoorn is de anaalvin duidelijk bol.

  
Kopvoorn
 
Winde

Kroeskarper en giebel

De meeste kroeskarpers die gevangen worden blijken giebels te zijn. Kroeskarpers hebben een bolle rugvin. Die van een giebel is hol. Een kroeskarper heeft kleinere, en daardoor ook meer schubben dan een giebel. Een kroeskarper heeft 33-36 schubben op de zijlijn. Een giebel heeft er slechts 28-31. De bouw en de kleur van de vis zijn géén goede kenmerken! Giebels kunnen net als kroeskarpers heel donker van kleur zijn en een hoge rug hebben. Omdat er veel verschillende verschijningen zijn van beide vissen blijft het erg lastig de juiste naam te kiezen.


 

Giebels

 

Kroeskarpers

Karper en graskarper

Karpers hebben bekdraden. Graskarpers hebben deze niet. Soms zijn karpers wel eens smal gebouwd en zijn daardoor torpedovormig en worden soms aangezien als graskarper.

 

Graskarper

Karper

Donderpadden?

Heel vaak worden zwartbekgrondels of Kesslergrondels uitgescholden voor donderpadden. Rivierdonderpadden worden bijna nooit aan de hengel gevangen. Zwartbekgrondels zijn gemakkelijk te herkennen aan de vlek in de 1e rugvin.

Zwartbekgrondel

Kesslersgrondel

Als je aan de waterkant op wil zoeken om welke vis het gaat gebruik dan de vissengids app. Is dit allemaal gesneden koek voor jou? Probeer dan eens de cursus visherkenning. Let op: Het examen is niet gemakkelijk.

Twijfel je om welke vissoort het gaat? Mail dan naar dit adres.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.