HSV Service

23 mei: Europese verkiezingen

3101
20 mei 2019

Op donderdag 23 mei worden er weer verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. 'Brussel' en de Europese Unie lijken wellicht ver van je bed, saai en ingewikkeld, maar ook voor de hengelsport is Europa belangrijk.

Europa speelt een fundamentele rol als het aankomt op onze natuur en ons landschap. Maar liefst 80% van onze natuur- en milieu- en visserijwetgeving wordt in Brussel bepaald. Hoe schoon ons water moet zijn, hoe duurzaam onze landbouw moet of kan zijn, hoeveel er mag worden gevist, welke dieren bescherming nodig hebben en zo veel meer! Op 23 mei 2019 zijn de Europese verkiezingen en kiezen we welke partijen de koers van Europa gaan bepalen. Wat staat er op het spel? En wat vind jij belangrijk?

Wat is belangrijk voor de sportvisserij?


Schoon water: de Europese Kaderrichtlijn Water verplicht lidstaten om onze wateren schoon te maken en te houden. Ook regelt ze ruim baan voor trekvissen.
Bescherming trekvissen: de Europese Habitatrichtlijn beschermt trekvissen zoals de zalm.
Visstandbeheer: het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) beschermt commerciële visbestanden tegen overbevissing en streeft een eerlijke verdeling tussen landen en visserijsectoren na. Het is heel belangrijk dat de hengelsport een volwaardige positie krijgt in het GVB.

Kortom genoeg redenen om naar de stembus te gaan. Stem op 23 mei en laat Europa jouw koers weten!
Gerelateerde berichten
29 okt 2018 Sportvisserij verankerd in meerjarenplan Western Waters 4045 Het Europees Parlement heeft eind vorige week een aantal belangrijke aanpassingen bij het meerjarenplan voor de Western Waters aangenomen. Deze pakken goed uit voor de sportvisserij. 12 okt 2018 Impact aalscholver vereist Europese aanpak 8407 Deze week organiseerde de European Anglers Alliance (EAA) samen met de Europese hengelsportbranche (EFTTA) in Brussel een bijeenkomst over het reduceren van de schade aan visbestanden die wordt veroorzaakt door de aalscholver. Daarbij pleit de EAA voor een Europese aanpak met een goede balans tussen bescherming van vissen, vogels, biodiversiteit en visserij. 16 mei 2018 Plek voor recreatieve visserij in gemeenschappelijk visserijbeleid 3058 De Visserijcommissie van het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie wordt verzocht om de rol van de recreatieve visserij in het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) te evalueren. Dit zodat beide soorten zeevisserij – commercieel en recreatief – op een evenwichtige, eerlijke en duurzame manier kunnen worden beheerd. 26 jun 2017 Meer aandacht EU voor sportvisserijsector 3568 Norica Nicolai, lid van het Europees Parlement en voorzitter van het ‘Forum on Recreational Fisheries and Aquatic Environment’ (kortweg Recfish) begint in september aan een onderzoeksrapport naar de positie van de recreatieve visserij in de EU. Nicolai is is aangesteld als bijzonder rapporteur.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.