HSV Service

VISsenscanner herkent nu ook 72 zeevissen!

6686
19 nov 2020

Heb jij een vis gevangen, maar weet je niet precies welke soort het is? Met de unieke VISsenscanner herkent je smartphone meteen automatisch de juiste vissoort. Sinds deze week herkent de VISsenscanner naast 75 zoetwatervissen ook 72 Nederlandse zeevissoorten!

Eerder dit jaar werd de VISsenscanner gelanceerd als nieuwe functie in de gratis VISssengids. Op dat moment herkende het achterliggende algoritme al 74 Nederlandse vissoorten. Binnen enkele weken werd deze functie honderdduizenden keren gebruikt.

Deze week zijn daar 72 zeevissoorten aan toegevoegd en één zoetwatervis: de kruiskarper. Hiermee worden in totaal 147 Nederlandse vissoorten automatisch herkend door de VISsenscanner. Je moet dus flink je best doen om een soort te vangen die niet wordt herkend.


Zorg dus dat je de laatste, vernieuwde versie van de gratis VISsengids app (gratis beschikbaar in Google Play en de AppStore) op je telefoon hebt staan om gebruik te kunnen maken van deze hypermoderne en innovatieve techniek.


Zo werkt de VISsenscanner


De VISsenscanner applicatie werkt heel eenvoudig. Je opent de VISsengids app, klikt op de scanknop rechtsboven in je scherm, maakt een geschikte foto van de zijkant van de vis, snijdt de vis op de foto uit en laat de app daarna het werk doen. Binnen enkele seconden zie je op je scherm automatisch welke soort het hoogst scoort en weet jij welke vis je hebt gevangen.

Je kunt daarna nog doorklikken in de VISsengids voor uitgebreide soortinformatie. De app herkent alle 75 in Nederland voorkomende zoetwatervissen en 72 soorten zeevissen die in het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen.

Tips voor gebruik

Zelf zijn we heel erg tevreden met de VISsenscanner; de functie in de VISsengids app om met je smartphone automatisch vissen te herkennen. Uniek in de wereld op dit moment; deze omvang en kwaliteit vind je nergens anders.

Maar de mogelijkheden zijn logischerwijs niet onbegrensd. Om de verwachtingen een beetje te managen willen we je wijzen op de volgende zaken:

  1. De Vissenscanner is zodanig getraind dat er in het resultaat ALTIJD minimaal één vissoort wordt getoond. Dat geldt ook voor foto's waar GEEN vis op staat.

  2. Het algoritme van de VISsenscanner is getraind met beelden van de 147 Nederlandse zoetwater- en zeevissen, inclusief enkele soorten die in zoet water én zee voorkomen zoals de zalm, steur en paling. Je moet flink je best doen om in Nederland een soort te vangen die niet wordt herkend.

    Een aantal Nederlandse soorten wordt op dit moment nog niet herkend. Deze zijn nog niet ingetraind omdat er bijvoorbeeld onvoldoende geschikte beelden waren om het algoritme te trainen. Als je een foto van een andere (bijvoorbeeld buitenlandse) vis inschiet, zal ook hier één van de 147 zoetwatervissen als resultaat teruggegeven worden.

  3. Goede foto's zorgen voor een betere herkenning. Dus met zoveel mogelijk vis in beeld (vanaf de zijkant), scherp, hoge resolutie, niet over- of onderbelicht, etc. Onscherpe foto’s of foto’s waar de vis grotendeels bedekt is door vingers of andere objecten zijn lastig te herkennen en kunnen verkeerde resultaten geven.

  4. Het algoritme achter de herkenning is met name gebaseerd op foto's met vissen die van de zijkant zijn gefotografeerd. Foto's met vissen die van voren, onder of bovenaf zijn gefotografeerd, kunnen slechte resultaten geven.

  5. Foto’s van beeldschermen geven een slecht resultaat omdat daar vaak strepen doorheen lopen die de visherkenning kunnen verstoren.

  6. De app kan moeite hebben met kleurvarianten van vissen zoals goudwinde, goudzeelt en goud/ koikarpers. Van deze verschijningsvormen zijn nog onvoldoende foto's ingeleerd.

  7. De app is niet specifiek getraind op jonge vis (juvenielen) en kan daar dus eerder een fout in maken. Volwassen vissen scoren beter.

  8. Hybriden van vissoorten geven niet altijd het goede resultaat omdat de herkenning uitgaat van één vissoort en zal dan de meest dominante soort in de hybride de hoogste score geven. Zo zal een roofblei-winde hybride vaak het resultaat van één van beiden geven.
Tot slot: aan de resultaten van herkenning in de VISsenscanner kunnen geen rechten worden ontleend. Lees hier meer over hoe we met je privacy omgaan.

Update VISsengids app


Eind november vindt er naast het toevoegen van de 73 nieuwe soorten ook een update plaats van de VISsengids app. Na deze update kun je onder andere eenvoudig (al) je eigen scans verwijderen, rechtstreeks delen vanuit je fotogalerij naar de VISsenscanner (alleen voor Android) en zie je precies van welke scan de herkenning onzeker is.


Download gratis!

Wil jij ook de VISsenscanner op je smartphone en direct weten welke vis je voor je hebt? Download dan nu de gratis VISsengids app in Google Play of de Appstore:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.