HSV Service

Nieuw Nederlands record winde

6773
15 apr 2021

Radoslaw Wieczorkiewicz heeft eind vorige maand het BNRZ (Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen) record winde aangescherpt met twéé centimeter en staat nu op maar liefst 59 cm.

Bij recordclaims voor winde is de record commissie altijd extra scherp omdat er veel kruisingen met roofblei voorkomen die regelmatig de 60 cm passeren. De prachtige vis die Radoslaw Wieczorkiewicz op het Brabantse riviertje de Weerijs te Breda ving is echter een 100% zuivere winde.

Voorjaar is windetijd!


In het voorjaar wordt er veel op winde gevist omdat de windetrek (zwemmen naar de paaiplaatsen) dan plaats vindt waardoor de vissen samenscholen wat de vangkans vergroot. Daarbij zoeken roofvissers alternatieven voor de gesloten tijd voor kunstaas die vanaf 1 april ingegaan is. Met 59 cm staat er voor deze soort nu een mooi record, maar het is zeker niet onmogelijk om een nóg grotere winde te vangen. De maximale maat bekend uit de literatuur is 80 tot 85 cm, maar dat is in Nederland erg moeilijk te bereiken. Een vis van in de 60 cm is in hier zeker wél haalbaar. Ook na de paai zijn de windes nog goed vangbaar dus probeer het eens.
Vang jij een winde die groter is dan 59 cm? Zorg dan voor goede foto's met een geschikt meetlint en meld hem dan via bnrz.nl

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.