HSV Service

Terugblik WK Streetfishing Zwolle (video)

6052
17 okt 2022

De eerste editie van het WK Streetfishing werd een Oranje feest. Bij de ‘thuiswedstrijd’ in de binnenstad van Zwolle op 14 en 15 oktober pakte Team Holland goud in zowel de landencompetitie als in het koppelklassement. In dit artikel blikken we terug met enkele leden van de gouden ploeg.

"We hadden gerekend op een goede score en gehoopt op goud, maar als je dan zowel met het team als in de koppelcompetitie goud pakt is dat natuurlijk fantastisch", blikt Teamcaptain Dennis Horvath terug. Samen met assistent-coach Jan-Jaap van Heiningen stoomde hij Team Holland klaar voor de eerste editie van het WK Streetfishing. "We hebben hier met zijn allen keihard voor gewerkt. We zijn als één team van acht man met elkaar opgetrokken, zowel tijdens het WK als in de maanden daarvoor, en hebben met zijn allen een prachtige prestatie neergezet. Daar ben ik ongelofelijk trots op."

Check de aftermovie (artikel gaat verder onder de video)

Bondscoach Dennis Horvath in actie tijdens de training voorafgaand aan het WK.

Kleine vis, verfijnde visserij

Tijdens het WK was finesse het sleutelwoord. "Het draaide in de regel om verfijnd vissen op kleine vis". zegt Bart van de Walle. "Daar hadden we ons aan de hand van de voorbereiding als ploeg ook op ingesteld. Het plan van aanpak dat we hadden bedacht pakte goed uit, al was het richting het einde van de tweede wedstrijd nog wel even spannend omdat we de snoek niet te pakken kregen." De vis lag er wel, maar was heel passief (mede vanwege de hengeldruk). "Zo heb ik nog een volger van een meter plus vis gehad, maar die was niet tot een aanbeet te verleiden. Gelukkig pakte ik later alsnog een snoek die ons de benodigde centimeters voor de gouden plak opleverde."


Bart van de Walle in actie met naast hem zijn koppelmaat Johannes Elzinga.

Niet gek laten maken

Naast de benodigde sportvis-skills was het mentale aspect bij dit WK net zo belangrijk. "Het was fysiek en mentaal een zware wedstrijd. Een van de moeilijkste en meest intense streetfishing wedstrijden die ik ooit heb gevist", zegt Johannes Elzinga. "Je kunt jezelf namelijk helemaal gek maken als het ondanks alle trainingen niet lukt om in de praktijk te brengen wat je van tevoren hebt uitgedokterd. Dan is het een kwestie van je kop erbij houden, je niet laten afleiden en stug doorvissen. Een teammaat die je op zo'n moment bij de les houdt is ook goud waard. Daar school bij dit WK ook onze kracht in: we visten niet tegen elkaar, maar samen als één team."


Gerben Jorritsma met koppelmaat Tim Kunst en de grootste baars (42 cm) van het WK.

Winst in de voorbereiding

“Timing is alles in topsport", zegt oud-schaatser Gerben Jorritsma. "Je moet pieken tijdens de wedstrijd, maar de winst zit hem in de voorbereiding. Dan bedenk je een plan van aanpak en kun je tegelijkertijd werken aan de juiste mindset." Zo koos Team Holland ervoor om veel verschillende stekken af te vissen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Oekraïne dat heel lang op dezelfde plek bleef hangen). "We zijn op alle plekken in de Zwolse binnenstad geweest die we vooraf op de 'kaart' hadden gemarkeerd. Daar kwamen we joggend via de looproutes die we hadden uitgezet. Alles om zoveel mogelijk vistijd te hebben."


Een goede conditie was essentieel om tijdwinst te boeken bij het verplaatsen.

Positieve reacties

Als thuisploeg wist team Holland ook de ogen van veel andere landen op zich gericht. Jan-Jaap van Heiningen (assistent-coach): "Op de eerste wedstrijddag liep er dan ook een grote groep bankrunners en coaches van andere landen achter onze jongens aan om te kijken hoe zij de visserij aanpakten. Met deze ‘spionage’ hadden zij het in eerste instantie wel lastig. Er stond al best wat druk op de ploeg en dit gaf nog wat extra druk. Dat hoort er bij op zo'n WK met een sterk deelnemersveld.” Behalve de felicitaties voor de zege kregen de Nederlanders ook veel complimenten over de organisatie van het evenement. "Bij zo’n eerste editie zijn er natuurlijk heel veel vragen, maar de organisatie speelde daar snel en goed op in en het liep als een zonnetje.”


Veel lof voor organisator Sportvisserij Nederland van vrijwel alle deelnemers.

Hieronder staan nog een paar sfeerplaten die gemaakt zijn tijdens het WK Streetfishing in Zwolle. In de loop van deze week volgt op deze website ook nog een aftermovie van dit evenement.

Bij tijd en wijle was het qua weersomstandigheden doorbijten voor de deelnemers.


Een van de twee Italiaanse teams met een snoek aan de lijn (die ze even later zouden landen).


Blije gezichten bij een deel van Team Holland direct na afloop van de tweede wedstrijd.

In diverse andere media was er ook aandacht voor het WK Streetfishing:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.