HSV Service

Forellen krijgen navigatieles

1733
04 jun 2023

In het project Vissen voor Verbinding – waarin wordt gewerkt aan een betere verbinding tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende beken – staat de terugkeer van de Atlantische forel (zeeforel) centraal. Zo worden onder meer jonge zeeforellen uitgezet. Om deze ‘smolts’ te helpen de weg terug te vinden naar de Noord-Drentse beken, kregen 120 van deze jonge vissen navigatieles.

Onderzoekers van Sportvisserij Nederland plaatsten de smolts in zogenaamde buns langs een bootje en voeren hiermee van de bovenloop van een beek naar het Lauwersmeer. Doordat de buizen van een opening zijn voorzien kan er water doorheen stromen.

De hypothese is dat zeeforel door ‘inprinting’ de watergeur van de beek opslaat en deze herkent wanneer hij als volwassen vis van zee naar het zoete water migreert. Zo kunnen de jonge forellen over enkele jaren de weg naar de paaigronden terugvinden – in plaats van te verdwalen bij kruisingen met scheepvaartkanalen, zoals nu vaak gebeurt.

Om te kijken of deze veronderstelling klopt, zijn de vissen uitgerust met tags of zenders. Onder meer RTV Noord en Radio 1 deden verslag van dit onderzoek.

Gerelateerde berichten
30 mrt 2022 Tweehonderd forellen uitgezet in Drenthe (video) 2616 In het Grote Diep bij Roderesch in Drenthe zijn de afgelopen dagen tweehonderd jonge zeeforellen losgelaten. De trekvissen gaan eerst op zoek naar het Lauwersmeer en de Waddenzee, waarna ze hopelijk massaal terugkeren naar hun uitzetpunt om voor nageslacht te zorgen. 17 dec 2021 Zeeforellen bereiken Waddenzee 3390 Een van de hoogtepuntjes dit jaar is dat twee van de 67 uitgezette forellen de Waddenzee hebben bereikt. De gezenderde vissen waren uitgezet in de Drentse beken om de migratie tussen de beken, het Lauwersmeer en de Waddenzee te onderzoeken. De vissen werden gevolgd door een netwerk van ontvangers. Een van de visjes is na twee weken Waddenzee gedetecteerd in de Eems-Dollard. 18 apr 2021 Zeeforel: je ziet 'm niet, maar hij is er wél 10183 Nederland een forellenland? Dat wij weinig snelstromende rivieren en klaterende beken hebben, wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn. Van de Atlantisch forel zwemmen tegenwoordig weer hele aardige exemplaren rond en met een beetje hulp kunnen er nog mooie dingen gebeuren. Lees er alles over in dit uitgebreide Visionair-artikel. 08 apr 2021 150 gezenderde zeeforellen uitgezet (video) 3909 Gisteren werden zo'n 150 gezenderde zeeforellen uitgezet in het Peizerdiep. Onderzoekers van Sportvisserij Nederland en Van Hall Larenstein volgen deze trekvissen nauwgezet totdat ze via het Lauwersmeer naar de Waddenzee zwemmen. De grote vraag: is de trekroute passeerbaar voor deze iconische vissoort? 31 mrt 2020 Zeeforel uitgezet in Lauwersmeer en Drentse beken 5256 Afgelopen weekend zijn in het kader van het project Vissen voor Verbinding duizenden zeeforellen uitgezet. In Drentse beken werden jonge zeeforellen (smolts) en broed uitgezet, in het Lauwersmeer werden 1.000 volwassen zeeforellen losgelaten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.