HSV Service

Meld vangsten van haaien- en roggenpups!

2062
06 jun 2023

De toename van het aantal haaien en roggen langs de Nederlandse kust betreft niet alleen volwassen dieren. Ook pups worden steeds vaker aangetroffen en gevangen door sportvissers. Onderzoekers van Sportvisserij Nederland zijn op zoek naar vangstmeldingen van haaien- en roggenpups om de kraamkamers in kaart te kunnen brengen.

Haaien en roggen komen sinds 2009 weer in grotere aantallen voor langs de Nederlandse kust. Dat zien we onder andere aan de vangsten van sportvissers. Daarbij worden zowel grote (volwassen) als kleine exemplaren (pasgeboren pups) aangetroffen. Het sterke vermoeden bestaat dan ook dat bijvoorbeeld de Waddenzee en de Oosterschelde zogenaamde pupping grounds zijn voor haaien en roggen. Om een completer en goed beeld te verkrijgen van het seizoen en de locaties waar deze jonge haaitjes en roggen voorkomen zijn we op zoek naar vangstmeldingen.

Vang je een jonge haai of rog – vissen tot pakweg 25 à 30 centimeter lengte – maak hier dan vervolgens melding van bij Sportvisserij Nederland. Dit kan snel en gemakkelijk online via www.sharkray.eu of haaien@sportvisserijnederland.nl. Vermeld bij het doorgeven van de vangst naast de lengte ook de locatie, datum en eventuele bijzonderheden. Ook ontvangen we graag foto’s van het zijaanzicht en de buik van de haai of rog. Met die foto’s kunnen wij ook bepalen of het om een mannetje of vrouwtje gaat. De eerste tien meldingen van een pasgeboren haai of rog worden beloond met een uniek Sharkatag T-shirt.

Onderscheid man/vrouwGevlekte gladde haai (Mustelus asterias)
Grote 2e rugvin, platte tandenRuwe haai (Galeorhinus galeus)
kleine 2e rugvin, grote onderste staartlob
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.