HSV Service

Vrijwilliger van de maand: Willem Swaters

1592
24 jul 2023

Drie jaar geleden kreeg HSV De Rietvoorn uit Doetinchem het idee om een speciale jeugdvijver aan te leggen. Daarop werd een plan gemaakt en ging een grote groep vrijwilligers aan de slag. “We hebben met zo’n vijftig mensen een aardig reservoir om uit te putten”, zegt secretaris Willem Swaters (68).

“De vrijwilligerspool is een mooie afspiegeling van de samenleving: van bouwvakkers, gemeentelijke medewerkers, hoveniers, arbeidsongeschikten, glazenwassers tot de voormalig directeur van de Gelderse Belastingdienst”, vervolgt Swaters, die zelf 47 jaar bij Waterschap Rijn en IJssel werkzaam was.

HSV De Rietvoorn kan daarom haast alles in eigen beheer doen. “Zoals de bouw van ons clubhuis en het bereikbaar houden van onze wateren met maaiteams. Ook de materialen voor de aanleg van de jeugdvijver konden we tegen inkoopsprijs krijgen, via het tuinbedrijf van een van onze bestuursleden. D’ran zeggen we hier in de Achterhoek. Dat betekent zoveel als aanpakken en samen de schouders eronder zetten.”

Symbolische waarde

De gemeente Doetinchem deed met € 1.000,- subsidie ook een duit in het zakje voor het realiseren van de schitterende vijver van 300 bij 20 meter waar de jeugd – de vereniging telt maar liefst 275 jeugdleden – zonder al te veel moeite een visje kan vangen. Die financiële bijdrage kwam niet uit de lucht vallen. Swaters: “We investeren al jaren in een goede relatie met de gemeente en het waterschap.

Zo hebben we onlangs een aantal lokale politieke partijen uitgenodigd voor een vaartocht op de Oude IJssel. Dan lichten we toe wat we als vereniging met bijna 1.500 leden doen en wat daar soms voor nodig is. Dankzij dit soort contactmomenten zijn we ook aangehaakt bij het gemeentelijk sportakkoord.” Met de subsidie die hieruit voortvloeide kon de jeugdvijver volledig worden ingericht. Daar is secretaris Swaters heel blij mee, maar hij benadrukt ook de symbolische waarde van de financiële bijdrage. “Het is ook een stukje erkenning voor de maatschappelijke betekenis van je vereniging.”

Maatschappelijke rol

De Rietvoorn is maatschappelijk namelijk enorm betrokken. “Onze VISmeester geeft vislessen op Doetinchemse basisscholen en in september doen we mee met de ZomerVISkaravaan. Ook organiseren we in samenwerking met een school voor moeilijk lerende kinderen binnenkort zes speciale vis-uitjes aan onze jeugdvijver.” Bovendien is onlangs met Zozijn – een wooncentrum voor mensen met een verstandelijke beperking – een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

“Elke woensdagochtend komen hun bewoners als dagbesteding ons clubhuis schoonmaken. Onder onze begeleiding gaan we hen natuurlijk ook kennis laten maken met en begeleiden bij het vissen. Zo snijdt het mes aan twee kanten – voor dit project krijgen we dan ook subsidie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. En had ik al gezegd dat we ook met het Samen VISsen-project van Sportvisserij Nederland aan de slag willen gaan?”

Hulp van je verenigingsadviseur

Kijk op sportakkoord.nl en nocnsf.nl/sportakkoord voor meer informatie over Sportakkoord II, de lokale sportakkoorden en wat deze voor jouw vereniging kunnen betekenen. Daarnaast kun je de verenigingsadviseur van je eigen hengelsportfederatie (zie hieronder een overzicht) vragen om je verder te helpen binnen jouw gemeente.
  • Midden Nederland: g.vanburken@hfmiddennederland.nl / 06-82069817
  • Oost-Nederland: otten@sportvisserijoostnederland.nl / 06-23607347
  • MidWest Nederland: donjaring@smwn.nl / 06-10928769
  • Zuidwest Nederland: sanderschillemans@sportvisserijzwn.nl / 085-0703622 en sjoerdbroekhuijsen@sportvisserijzwn.nl / 085-0703622
  • Groningen-Drenthe: tom@vissen.nl / 0592-542890
  • Limburg: jeroen@sportvisserijlimburg.nl / 06-83328181

Aan de slag

Sportakkoord II – op 1 april jl. van start gegaan – is het vervolg op Sportakkoord I en de lokale sportakkoorden per gemeente. Hierin spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeenten lokaal af hoe zij met elkaar de sport- en beweegambities kunnen bereiken. Op lokaal niveau kan jouw hengelsportvereniging hier nu mee aan de slag. Wacht daar niet mee, want elke gemeente heeft tot 30 juni 2023 de tijd om het eigen lokale Sportakkoord te vernieuwen. Was jouw hengelsportvereniging al actief binnen Sportakkoord I en/of is jouw hengelsportvereniging van plan om hier nu mee aan de slag te gaan, dan horen en ondersteunen we je graag!Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.