HSV Service

HSV Amersfoort vernieuwt huurovereenkomst met gemeente

3570
25 sep 2023

In de gemeente Amersfoort is de huurovereenkomst van de viswateren vernieuwd. De wethouder (Partij voor de Dieren) heeft een aantal voorwaarden aangedragen voor de vernieuwing. De hengelsportvereniging heeft een overeenkomst kunnen sluiten die goed is voor de hengelsport.

De huurovereenkomst betreft een beperkt deel van het viswater in de gemeente en geldt voor zes jaar met ingang van 1 januari 2024.

Voorzitter Henk Vliek van hengelsportvereniging Amersfoort: "We moesten onderhandelen om tot een nieuwe overeenkomst voor zes jaar te komen. We hebben afspraken gemaakt om te kijken of we het diervriendelijker kunnen maken. Het verbod op het gebruik van weerhaken is er eentje van. We hebben het vissen met grotere groepen kunnen behouden, waardoor de vereniging de komende zes jaar VISlessen op scholen kan blijven verzorgen. Bij onderhandelingen is het een beetje geven en nemen en we zijn als vereniging content met de uitkomst"

Wethouder Jonas Van Lammeren: "Ik weet dat er bij Sportvisserij Nederland ook een discussie over gebruik van de weerhaak bestaat. Ik ben best wel trots op HSV Amersfoort dat ze deze stap durven maken. Overigens wordt er bij de wedstrijdvisserij al veelal zonder weerhaak gevist"


Pilot


Sportvisserij Nederland is van mening dat vissen met weerhaken niet zomaar kan worden afgeschaft omdat er met vissen zonder weerhaak bij sommige soorten of type visserij meer schade kan optreden dan bij het vissen met weerhaak. We onderzoeken continue wat de beste manier is waarbij de zorg voor de vis een zeer belangrijke rol speelt.

Sportvissers vissen zoveel mogelijk duurzaam, dat wil zeggen met respect voor de vis en zijn omgeving;. Hiervoor zijn diverse gedragscodes opgesteld. In die zin vormt de situatie in Amersfoort een goede pilot. Handhaving vindt plaats door eigen controleurs van de vereniging en BOA's.

Weerhaakloos in Nederland


Op veel plekken in Nederland wordt al weerhaakloos gevist. Wedstrijdvissers vissen vrijwel altijd weerhaakloos omdat zij zo snel mogelijk willen handelen bij het vangen van een vis. Voor een succesvolle vangst bij het vissen zonder weerhaak is het extra belangrijk dat ze de lijn continu onder spanning houden tijdens het binnenhalen van de vis. Mede daarom gebruiken ze vaak elastiek in combinatie met hun lijn. Ook bij de commerciële karpervisserij (vijvers) en de vliegvisserij wordt vrijwel uitsluitend zonder weerhaak gevist.

Sportvisserij Nederland is blij met het inhoudelijke debat, een uitnodiging die doorgaans niet werd aangenomen door PvdD.

-> Luister hier het item op NOS Radio 1 Journaal met HSV Amersfoort en wethouder Jonas van Lammeren.
-> Lees hier ons standpunt m.b.t. het gebruik van weerhaken.

Vragen?

Heb jij als vrijwilliger van een hengelsportvereniging vragen over huurovereenkomsten, dierenwelzijn of dit specifieke bericht? Neem dan contact op met jouw federatie en/ of verenigingsadviseur.

Lees ook:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.