HSV Service

Toename in recordclaims bij NCRZ in 2023

1285
03 apr 2024

Vorig jaar kwamen bij de NCRZ (Nederlandse Commissie Record Zeevissen) bijna dubbel zoveel recordclaims binnen als de voorgaande jaren. Van de 22 ingediende claims werd het merendeel goedgekeurd door de commissie. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste recordverbeteringen.

In de categorie ‘Nederlandse zeegebied’ vestigde Marco Eengelberd met een kongeraal van 111 cm een nieuw record. Deze vis is echter niet gewogen, waardoor het gewichtsrecord (3,6 kilo) op naam van Sven Veenstra blijft staan. Kongeralen worden steeds vaker gevangen langs onze kust, dus recordjagers hebben dit jaar een mooie kans om te proberen dat record te verbreken.

Ook met de lipvis gaat het goed in Nederland. In het november/december 2023 nummer van Hét VISblad lieten we met een artikel al zien dat een gerichte visserij op deze soort heel goed mogelijk is. Arjan Stelwage – niet geheel toevallig de hoofdpersoon in het hiervoor genoemde artikel – bevestigt dat nog maar eens door de records van de Baillon’s lipvis (18,8 cm) en de Zwartooglipvis (25,7 cm) scherper te stellen.

Nieuwe recordlengtes voor pietermannen gevangen aan boord van MS. Zeearend

Aan boord van de charterboot MS. Zeearend werden vorig jaar twee grote pietermannen gevangen die langer waren dan het oude record van 39.7 cm. De vis van Willem van Dueren den Holland was met 44 cm de langste. Beide vissen zijn niet gewogen, waardoor het gewichtsrecord van deze vissoort nog open staat.

Een tip voor de recordjagers en charterschippers: als er een grote pieterman wordt gevangen en deze voor consumptie wordt meegenomen, weeg de vis dan aan de wal. Voor de categorieën in het buitenland – Europese zeewateren en wereldzeeën buiten Europa – kwamen zestien claims binnen. Meerdere tot de verbeelding sprekende records werden gevestigd, zoals de almaco jack van 23,5 kg die door Sam van Ierland in Kaapverdië werd gevangen.

>> Catch & release

Tot grote vreugde van de commissie zien we dat steeds meer recordvissen worden teruggezet. Hiervoor zijn speciale recordspelden te verdienen, namelijk de ‘Catch and Release speld’ en de ‘Catch and Release Record speld’. Kijk voor alle records, het claimformulier, het reglement en het volledige verslag van het recordjaar 2023 op: www.NCRZ.nl.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.