HSV Service

Eerste haaivangsten 2024

3063
18 apr 2024

Begin april deed Sportvisserij Nederland een oproep aan sportvissers om vangsten van haaien te melden zodat de haaienonderzoekers de zwemroutes van deze vissen beter in beeld kunnen brengen. In het weekend van 13 en 14 april trokken diverse schippers van hengelsportcharters al aan de bel en werden de eerste vangsten gemeld.

Op de foto: Jacco Noordermeer met een van de eerste haaien van 2024

Op zaterdag 13 april rond 10.00 uur in de ochtend ving Jacco Noordermeer zijn eerste gevlekte gladde haai van het seizoen aan boord van zijn eigen schip ‘Waypoint Sportvis Charters’. Rond dezelfde tijd ving Johan van Ginderen boord van het schip ‘Sportfishing the Black Pearl’ ook zijn eerste haai van dit jaar. Beide sportvissers krijgen een presentje van Sportvisserij Nederland thuisgestuurd voor het melden van de eerste haaien.
 

Haaienweekend

In het weekend van 13 en 14 april werden op diverse schepen in totaal tientallen haaien gevangen. Maar waarom juist dat weekend en niet eerder? Omdat het begin april hard waaide konden de schepen niet eerder op beste plekken voor haai vissen. Sjef Matthijssen van ‘QuoVadis Sportvisserij’ noemt ook de plotseling gestegen zeewatertemperatuur als een mogelijke verklaring voor de vangsten tijdens dat weekend.

Een haaienpup (pas geboren haaitje) van de gevlekte galdde haai.

Vroege vogels

Haaienonderzoekers krijgen de indruk dat haaien steeds eerder in het voorjaar de Nederlandse kustwateren bezoeken en steeds later in het najaar weer vertrekken. Deze vroege meldingen lijken dit beeld te onderstrepen. De onderzoekers zijn blij met de meldingen en willen dit een aantal jaren nauwkeurig in de gaten houden zodat een zuiver beeld ontstaat van het seizoen dat haaien hier verblijven.

Sharkatag 2024: laatste plaatsen

In samenwerking met Sportvisserij Nederland organiseert De Nederlandse Charterboot Vereniging op 17 (VIP dag), 18 en 19 juli Sharkatag 2024. Dit evenement richt zich vooral op de grootste en de kleinste – de pups – haaien omdat hiervan nog belangrijke informatie ontbreekt voor het onderzoek. Als sportvisser kun jij 18 of 19 juli opstappen aan boord van een van de charterboten. Zo maak je kans op het vangen van een prachtige haai en help je tegelijkertijd mee aan het onderzoek naar deze mooie vissen. Aanmelden kan rechtstreeks via de schippers die vanuit Neeltje Jans (Zeeland) varen. Veel sportvissers hebben zich al ingeschreven. Voor de laatste plaatsen kijk je op DNCV.nl. Zorg dat je erbij bent en reserveer jouw plek.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.