Vis & water

Gemerkte steur gevangen

5084
13 apr 2016

Vorige week werd voor de kust van Kijkduin een steur gevangen door beroepsvissers. Na onderzoek door Sportvisserij Nederland bleek deze gemerkte vis op 27 oktober 2011 in de Elbe te zijn uitgezet door het Duitse International Gesellschaft zur Rettung des Störs.

De Dirkje (Tholen 10) was op woensdag 6 april voor de kust van Kijkduin aan het vissen toen er een opmerkelijke vangst aan boord kwam. Schipper Edwin van Tienen – de zoon van bondscoach Arthur van Tienen, die de herenploeg kustvissen onder zijn hoede heeft – zag direct dat het hier een steur en dus een bijzondere vissoort betrof. Hij noteerde het nummer van de tag (06533) en meldde dit vervolgens bij Sportvisserij Nederland.

Duitse vis

Nader onderzoek in internationale visserijkringen wees uit dat deze vis op 27 oktober 2011 in de Elbe is uitgezet. Toen het Duitse International Gesellschaft zur Rettung des Störs de vis 4,5 jaar geleden losliet, was deze nog een stuk kleiner. Toentertijd was de steur slechts 13 centimeter lang en 14 gram zwaar. De vis is na de vangst niet gemeten en gewogen, maar Duitse steurexperts schatten de vis 98 centimeter lang en zo’n 4.6 kilo zwaar. Daarmee valt deze steur binnen de data-range van vissen die in de buurt van de kust zijn uitgezet.

Steurenproject

Ook Sportvisserij Nederland heeft de afgelopen twee jaar in totaal een kleine honderd jonge steuren uitgezet. Al deze vissen zijn voorzien van een merkteken, zodat terugvangsten door sport- en beroepsvissers kunnen worden gemeld. Aan de hand hiervan wordt inzicht verkregen hoe het de vissen vergaat en welke migratiebewegingen ze vertonen. Inmiddels zijn er van deze steuren veertien exemplaren teruggemeld: een door een sportvisser, de rest werd door beroepsvissers gevangen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.