Vis & water

Pas op voor de berenklauw! (video)

22957
15 jun 2016

De zogenaamde Berenklauw staat momenteel in bloei en vormt ook voor sportvissers een zwaar onderschat gevaar. De plant kan voor fikse brandwonden zorgen.

Het is eigenlijk geen echte allergie, maar het kan er wel veel op lijken: mensen (en dieren) kunnen ontstekingen van de huid en zelfs wonden krijgen door aanraking met het sap van deze plant.


(foto: http://www.karper-forum-online.nl/)

Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de huidcellen, die er mee in aanraking zijn gekomen, gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven daardoor af, en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie, zoals veel mensen denken. Het kan daarom ook al gebeuren bij de eerste aanraking met de plant.

Bekijk hieronder een filmpje uit 2011, waarin RTV Noord aandacht schenkt aan het gevaar van de plant:Vrouw

Deze week verscheen in de bijlage Vrouw van De Telegraaf een uitgebreid artikel van journaliste Zamarra Kok. Hierin beschrijft ze een erg vervelende ervaring met haar kinderen en deze gevaarlijke plant:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.