Vis & water

Druk bezochte Fish Market 2016

2885
07 okt 2016

In Roermond vindt op dit moment de Fish Market 2016 plaats. Deelnemers komen verschillende landen uit de wereld, maar vooral uit Europa. De provinciale krant de Limburger publiceerde vandaag een artikel over het gebeuren dat in Roermond wordt gehouden.

Foto: keynote speakers (Gerard de Laak)

The World Fishmigration Foundation heeft de bijeenkomst georganiseerd, met medewerking van Sportvisserij Nederland. Zo’n 170 belangstellenden zijn tijdens dit tweedaags congres aanwezig. Er staan plenaire sessies op het programma maar ook diverse workshops. 

Belangrijk doel van the Fish Market is niet om vis te verhandelen maar om kennis te delen zodat op zoveel mogelijk plaatsen efficiënte maatregelen genomen kunnen worden om de vismigratiemogelijkheden te herstellen. Voor 2027 moeten er van de tienduizend knelpunten voor vissen 2500 worden opgelost door waterbeheerders.

In Zweden zijn inmiddels al vele dammen verwijderd door ze op te blazen. In Nederland doen we het wat minder rigoureus, maar wel effectief. De Limburger haalt de vispassage aan bij de ECI waterkrachtcentrale in Roermond. Dankzij de vispassage kunnen de vissen de waterkrachtcentrale goed passeren om stroomopwaarts te paaien.

Hèt item van deze Vismarkt was stroomafwaartse migratie. Door turbine passages raken veel vissen verwond of gedood. De oplossingen bestaan vaak uit schermen (roosters) of gedrags-georiënteerde systemen (licht, lucht, geluid). Deze oplossingen zijn vaak locatiespecifiek en werken dus niet zonder meer overal. De specialisten wisselden ervaringen uit in diverse workshops en de conclusie van de workshop was dan ook dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van stroomafwaartse visgeleiding.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide