Vis & water

Staatssecretaris Van Dam om opheldering gevraagd over recreatief staand want, zalm en zeebaars

5343
13 dec 2016

Sportvisserij Nederland heeft middels twee brieven haar onvrede geuit over twee specifieke standpunten van de staatssecretaris van Economische Zaken (EZ), Martijn van Dam. In de brieven stelt Sportvisserij Nederland dat de uitspraken van Van Dam over de recreatieve staand wantvisserij en een briefwisseling tussen het Ministerie van EZ en Der Atlantische Lachs Verein onvolledig of onjuist zijn.

De aanleiding voor de twee brieven is de reactie van de staatssecretaris op vragen van Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) tijdens het algemene overleg visserij op 12 oktober. In deze reactie stelt Van Dam dat de recreatieve staand wantvisserij op onder andere zeebaars goed is gereguleerd.Daarnaast is hij van mening dat de Duitse organisatie Der Atlantische Lachs Verein zich onterecht zorgen maakt over de situatie van riviertrekvissen als de zalm en de beroepsvisserij in het Benedenrivierengebied.

Recreatief staand want

Sportvisserij Nederland vindt dat recreatief staand want in strijd is met de Europese maatregelen die moeten leiden tot het herstel van de zeebaars. Catch & release is immers niet mogelijk omdat alle gevangen zeebaars sterft in de netten. Bovendien hebben verschillende gemeentes al aangegeven dat de beheerregels van 2016 - waarbij een visser nul of één zeebaars in zijn bezit/net mag hebben - bij staand wantvisserij niet is te handhaven.Sportvisserij Nederland pleit er in de brief (.pdf) dan ook voor om de recreatieve staand wantvisserij te sluiten zolang de noodmaatregelen voor zeebaars en eveneens salmoniden van kracht zijn.

Duitse zorgen

Der Atlantische Lachs Verein uit bij EZ al enkele jaren haar zorgen over de bijvangst van salmoniden in Nederlandse netten. Deze vereniging zet zich in voor het herstel van de zalm in Duitsland en heeft al twee jaar geen duidelijk antwoord gekregen op brieven waarin zij hun zorgen kenbaar maken. Sportvisserij Nederland zou deze Duitse vereniging verkeerd hebben geïnformeerd, volgens Van Dam.

De brieven zouden daarom het gevolg zijn van een onjuiste weergave van feiten. Sportvisserij Nederland is het hier niet mee eens en vraagt (.pdf) Van Dam nogmaals om met een serieus en inhoudelijk standpunt te komen.

  • Klik hier voor de brief over recreatief staand want (PDF)
  • Klik hier voor de brief over “Der Atlantische Lachs Verein” (PDF) 
Gerelateerde berichten
23 nov 2016 Nederlandse zeeforel verkocht op markt 6712 Dinsdag 22 november verscheen in de Volkskrant een groot artikel over de verkoop van beschermde trekvissen zoals zalm en zeeforel. ‘Een goede zalm gooi je toch niet terug?’ 18 okt 2016 Recreatief staand want bestaat niet! 15757 Langzaam maar zeker is de zee- en kustvisserij aan het veranderen. Dankzij het Europese visserijbeleid komt er steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Vreemd genoeg blijft de zeebaarsvisserij met zogenoemd ‘recreatief staand want’ vooralsnog buiten schot. 23 feb 2016 Recreatieve staand wantvisserij strijdig met zeebaarsmaatregelen 8541 Sportvisserij Nederland is verbaasd over de brief inzake de recreatieve staand wantvisserij die staatssecretaris Van Dam gisteren aanbood aan de Tweede Kamer. Dit gezien het feit dat dit type visserij strijdig is met de onlangs door de EU afgekondigde zeebaarsmaatregelen voor 2016. Wij doen dan ook een dringend beroep op de politiek om kritisch te kijken naar de uitvoerbaarheid van de voorstellen van de staatsecretaris. 16 dec 2014 D66 stelt kritische vragen over nettenvisserij benedenrivieren 5039 Op 11 december vond een Vervolgoverleg op het Algemeen Overleg Natuur plaats. Hierbij heeft D66-vertegenwoordiger mevrouw Van Veldhoven enkele kritische vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ), over IJsselmeer en nettenvisserij in het benedenrivierengebied. 26 nov 2014 Brandbrief Nederlands visserijbeleid 7260 Der Atlantische Lachs heeft een brandbrief over het Nederlandse visserijbeleid gestuurd naar Karmenu Vella, Eurocommissaris Visserij. Deze Duitse organisatie luidt de noodklok over de ongebreidelde vergunningen die de Nederlandse overheid verstrekt aan beroepsvissers en het verwoestende effect hiervan op pogingen om de zalm terug te laten keren in Duitse riviersystemen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide