Brandbrief Nederlands visserijbeleid

7340
26 nov 2014

Der Atlantische Lachs heeft een brandbrief over het Nederlandse visserijbeleid gestuurd naar Karmenu Vella, Eurocommissaris Visserij. Deze Duitse organisatie luidt de noodklok over de ongebreidelde vergunningen die de Nederlandse overheid verstrekt aan beroepsvissers en het verwoestende effect hiervan op pogingen om de zalm terug te laten keren in Duitse riviersystemen.

Der Atlantische Lachs zet zich al jarenlang in voor het herstel van de zalmpopulatie en zijn habitat in onder meer het Rijn-, Elbe-, Ems- en Wesersysteem. Hier zijn de afgelopen decennia honderden miljoenen euro’s en honderdduizenden uren inzet in geïnvesteerd door middel van diverse herstelprogramma’s. Het einddoel – een zichzelf in stand houdende zalmpopulatie – is echter nog ver weg.

Grote vraagtekens
Een van de belangrijkste oorzaken is de intensieve commerciële nettenvisserij bij de Nederlandse intrekpunten van de zalm zoals het Haringvliet en de Nieuwe Waterweg. Hierdoor sneuvelt (on)bedoeld veel zalm – en andere trekvissen – als bijvangst. Der Atlantische Lachs zet daarom zijn vraagtekens bij het Nederlandse overheidsbeleid dat haast ongelimiteerd vergunningen uitgeeft aan beroepsvissers. Waarom wordt het commercieel gewin van een paar beroepsvissers gesteld boven de inspanningen van talloze organisaties, instellingen en individuen die op jaarbasis ettelijke miljoenen investeren?

Passende maatregelen
In de brandbrief roepen de Duitsers Eurocommissaris Vella dan ook op deze problematiek zo snel als mogelijk aan te pakken, zodat voor 2015 passende maatregelen kunnen worden genomen. Klik hier voor de brief van Der Atlantische Lachs, die ook aan tal van betrokken instanties en politici in andere betrokken landen (Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk) is verstuurd.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.