Vis & water

Spiegelkarpers voor Vechtstromen (video)

7036
14 feb 2017

Zaterdag 11 februari zijn er spiegelkarpers uitgezet in de kanalen van het beheergebied van Waterschap Vechtstromen. Na de officiële toestemming vorig jaar, mocht nu uitvoering worden gegeven aan het uitzetten. Een bijzonder moment voor de ongeveer 50 aanwezigen. De aanwezige karpervissers waren laaiend enthousiast, een enkeling pinkte zelfs een traantje weg.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst onder winterse omstandigheden waren alle betrokkenen het er over eens dat het een bijzondere dag was. Dagelijks bestuurslid Nettie Aarnink van Waterschap Vechtstromen hield een korte toespraak waarin zij de goede samenwerking met de sportvisserij benoemde, ook Roelof Schut – de aanjager van dit spiegelkarperproject – was enthousiast over de uitzet en de samenwerking met het waterschap.

Als dank voor het mogelijk maken van het uitzetproject overhandigde de voorzitter van Sportvisserij Oost Nederland een pluche ‘knuffelkarper’ aan Nettie Aarnink.

Bekijk de video:Ieder drie jaar nieuwe karpers

Na de toespraken werden de spiegelkarpers bij het kantoor van Waterschap Vechtstromen losgelaten in het kanaal. Dit gebeurde onder grote belangstelling van lokale sportvissers en media. Na afloop werd er getoast op de uitzet.

Deze eerste uitzet van spiegelkarpers zal iedere 3 jaar herhaald worden, waarbij er per keer ongeveer 250 karpers worden uitgezet. De karpers zijn bij uitzet 2 kilogram en zullen naar verwachting doorgroeien naar vissen van ongeveer 15 kilogram per stuk.

Landelijke Richtlijn Uitzet Karper

Sportvisserij Oost Nederland en Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe hebben toestemming gekregen van het Waterschap Vechtstromen om conform het ingediende uitzetplan karpers uit te zetten in de Verlengde Hoogeveense Vaart, Kanaal Coevorden-Zwinderen, Oranje Kanaal, Lutter Hoofdwijk en het Ommerkanaal.

Het Waterschap Vechtstromen heeft als één van de eerste waterbeheerders in Nederland dit uitzetplan beoordeeld met behulp van de nieuwe landelijke Richtlijn Uitzet Karper. Deze richtlijn is juli 2016 vastgesteld door Rijkswaterstaat, de Waterschappen, Sportvisserij Nederland en De KSN.

In de media werd aandacht besteed aan de uitzet. Zo maakte RTV Drenthe ook een filmpje over het uitzetten van de spiegelkarpers.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.