Vis & water

Documentaire: ZOUT vs ZOET (video)

7664
21 feb 2017

Er komt een documentaire over de Vismigratierivier! Filmmaker Hans den Hartog (bekend van o.a. “De Vogelwachter; tijd bestaat niet, enkel tij”) gaat samen met producent Annemiek van der Hell van Windmill Film de documentaire ZOUT vs ZOET produceren.

ZOUT vs ZOET wordt een documentaire over de totstandkoming en bouw van de Vismigratierivier. Den Hartog volgt het hele proces vanaf de start begin 2018, tot aan de realisatie. De documentaire zal omstreeks 2022 in première gaan.


Bekijk hieronder de teaser van ZOUT vs ZOET!


Den Hartog filmt niet alleen de complete aanleg van de Vismigratierivier. Gedurende vier jaar volgt hij een aantal personen die een sleutelrol spelen in de realisatie van de Vismigratierivier. Zo laten beroepsvissers aan de zoute (Wadden) en de zoete (IJsselmeer) kant zien hoe zij inspelen op de veranderingen, gemaakt door mens en natuur.

Ook de vissen zelf spelen een belangrijke rol. Zo is Den Hartog van plan om de migrerende vis vanaf de Waddenzee en het IJsselmeer, via de IJssel en de Rijn in Duitsland tot aan Zwitserland te gaan volgen vanaf een schip. Niet voor niets is de subtitel van de film: “De Vismigratierivier; een internationale reis dwars door de Afsluitdijk”.

Sluitstuk in de film is het kunstproject ‘Happy Fish’ ofwel de Blije Vis van landschapsarchitect Bruno Doedens, waarbij opvallende roestvrij stalen vissen vanaf de Afsluitdijk het belang van wat zich onder water afspeelt, zichtbaar maken.De Vismigratierivier

De Vismigratierivier is een permanente opening in de Afsluitdijk waar trekvissen 24/7 vrijuit door heen kunnen zwemmen om vanuit de Waddenzee het IJsselmeer te bereiken en andersom. Trekvissen hebben zoet- én zoutwater nodig voor hun levenscyclus. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk kunnen trekvissen niet langer ongehinderd heen en weer reizen tussen de Waddenzee, het IJsselmeer en het achterland.

De Vismigratierivier is een uniek natuurproject dat deze barrière voor trekvissen opheft. Dankzij de permanente opening, een geleidelijke zoet-zoutovergang en verschillende stroomsnelheden in de Vismigratierivier moet het straks mogelijk worden dat trekvissen weer vrij kunnen zwemmen… En daar worden deze vissen heel blij van! Steun je ons door Vriend van de Blije Vis te worden?

Meer informatie over de film vind je de website van ZOUT vs ZOET.

Bron: Vrienden van de blije vis

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.