Vis & water

Jan Terlouw: 'Paling nog steeds met uitsterven bedreigd'

9207
03 mrt 2017

In het Algemeen Dagblad van vandaag staat een ingezonden brief van Jan Terlouw, de voorzitter van de projectgroep Aalherstel, waar ook Sportvisserij Nederland deel van uitmaakt. Terlouw reageert hiermee op een eerder artikel in het AD waarin staat dat het 'beter gaat met de paling.'.

Hieronder de tekst van de ingezonden brief die Jan Terlouw aan het Algemeen Dagblad stuurde als reactie op een eerder deze week verschenen artikel waarin wordt beweerd dat het beter zou gaan met de paling:

Nog geen veertig jaar geleden wemelde het rond deze tijd van het jaar van de jonge glasaaltjes langs de Nederlandse kust, klaar om de rivieren op te trekken. Gerookte paling was een lekkernij waar veel mensen zonder schuldgevoel van konden genieten. Maar die tijd ligt al lang achter ons. Het gaat ronduit slecht. Als we nog even wachten dan is de Europese paling voorgoed verdwenen. En nee dit is geen bangmakerij. Ondanks de maatregelen die tot nu toe zijn genomen is er van herstel nog geen sprake.

Broodje aap


Even vloog de term broodje aap dan ook door mijn gedachten toen ik eerder deze week in deze krant las dat paling ‘volgens natuurorganisatie IUCN allerminst een bedreigde diersoort is, zoals het Wereld Natuur Fonds (WNF) doet voorkomen’. Een verantwoordelijke journalist zou beter moeten weten. Als voorzitter van de projectgroep Aalherstel maak ik me al jarenlang sterk voor het behoud van paling. En volgens de naakte feiten staan alle seinen op donkerrood. Op de Rode Lijst van bedreigde soorten van IUCN staat de paling niet voor niets in de categorie ‘bedreigd met uitsterven’. Dit betekent dat deze diersoort ernstiger bedreigd is dan de reuzenpanda.

Broodje paling


Was de paling maar aaibaar als een reuzenpanda en niet zo lekker. Maar het is ronduit verwerpelijk om te denken dat consumptie van een dier wat zo sterk in het rood staat de oplossing zou zijn. Laten we de paling nou eerst de kans geven om echt te herstellen. Want ook op basis van de wetenschappelijke rapporten van ICES, International Council of Exploration of the Sea, kun je niet anders concluderen dan dat een broodje paling voorlopig niet meer kan. En dat is geen broodje aap.

Jan Terlouw

Voorzitter Projectgroep Aalherstel

Sportvisserij Nederland

RAVON

Natuurmonumenten

Greenpeace

Unie van Waterschappen

Wereld Natuur Fonds (WNF)

Good Fish Foundation


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.