Viswijzer: duurzame paling bestaat nog niet!

10349
18 dec 2015

Paling staat donkerrood op de nieuwe VISwijzer die deze week verschijnt. Dit betekent dat de keuze voor paling wordt afgeraden omdat de palingsoort ernstig wordt bedreigd. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordelingen door wetenschappers. Het advies blijft daarom: vermijden.

Paling duurzaam?


Geregeld verschijnen er berichten in de media die doen vermoeden dat er duurzame paling gekocht kan worden door projecten die helpen de palingstand te verbeteren. Onder andere door het uitzetten van jonge paling (glasaal). Met de verkoop van deze paling worden die projecten deels gefinancierd. Een nobel idee lijkt het, maar de realiteit is dat duurzame paling nog niet bestaat.

Bedreigd


Paling wordt pas na 15-25 jaar volwassen en trekt dan naar de Sargasso zee om te paaien. Dit doen ze maar één keer in hun leven. De jonge larfjes komen via zeestromingen weer terecht in Europa en dus ook in Nederland. Decennialang heeft men geprobeerd de palingstand te bevorderen door het uitzetten van jonge aal. Helaas is herstel uitgebleven. Het kweken van paling is nog niet mogelijk. Dus zijn alle palingkwekerijen afhankelijk van jonge paling uit het wild.



Op dit moment staat de paling echter op de Rode Lijst van de IUCN als ‘ernstig bedreigd’. Daarmee heeft het dezelfde status als de berggorilla, de tijger en de panda. Ook de wetenschappers van ICES geven aan dat de status van het palingbestand kritiek blijft. Het palingbestand is de afgelopen 50 jaar met 95% gedaald. De intrek van glasaal was dit jaar historisch laag. Dit onderstreept de kritieke staat waarin het bestand zich bevindt. Hoe komt dit?

De grootste bedreigingen voor paling zijn de visserij, ziektes en de schroeven van gemalen en waterkrachtcentrales. Ook de terugweg naar zee is door de vele hindernissen moeilijk. We willen dan ook graag samenwerken met de sector om de bedreigingen aan te pakken. Dat betekent onder meer visvriendelijke gemalen en de gevangen paling over de dijk te zetten in plaats van te consumeren, zodat ze hun weg naar de Sargasso zee kunnen beginnen.

Oproep


Zolang het advies van de wetenschap het vissen op paling afraadt en er maatregelen nodig zijn om de palingstand te herstellen, is onze boodschap dan ook: elke paling die gevangen wordt, is er één teveel. Daarom roepen wij u op om paling te vermijden en te kiezen voor een andere lekkere vissoort of visvervanger. Kijk voor alternatieve duurzamere vis op de gratis VISwijzer app!

Deze oproep van de Good Fish Foundation wordt ondersteund door de Projectgroep Aalherstel, een samenwerkingsverband van het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Stichting De Noordzee, Good Fish Foundation, Sportvisserij Nederland, RAVON en Natuurmonumenten.




Wilt u meer informatie en / of bronmateriaal? Check dan het Factsheet en Q&A Paling (pdf) of download de VISwijzer app!


Lees ook:

Gerelateerde berichten
20 okt 2015 Historisch dieptepunt intrek glasaal in 2015 14630 Het gaat al jaren erg slecht met de palingstand in Nederland. Nieuwe cijfers over de intrek van glasaal, jonge paling, geven redenen tot nog meer zorgen: er is een historisch dieptepunt bereikt. 21 mei 2015 Vara Vroege Vogels: 'Eet jij nog paling?' (video) 9577 De aal wordt met uitsterven bedreigd. De vangsten zijn sinds 1950 met 75% afgenomen. De glasaalintrek sindsdien met maar liefst 95%. Daarnaast is veel aal met dioxines vergiftigd. 03 nov 2014 Toestand aal nog altijd kritiek 7110 De aalbestanden zitten op een alarmerend laag niveau met een reproductie die slechts 1% tot 5% bedraagt van de aanwas in de jaren ’70, toen het bestand nog gezond was. Striktere beschermingsmaatregelen zijn daarom hard nodig. Dat schrijft de Europese Commissie in een evaluatie van de aalbeheerplannen. 21 nov 2013 Welke vis mag u nog zonder schaamte eten? (video) 12630 De deal van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) om de volledige import van Vietnamese pangasiusfilet in Europa uitsluitend nog via Zeebrugge te laten verlopen, heeft het debat over overbevissing en duurzame visserij weer aangewakkerd. 13 apr 2010 Nederlander wil meer duurzame vis op menukaart 5786 ZEIST - Vier op de vijf Nederlanders vinden dat restaurants meer duurzame vis op de menukaart moeten zetten om zo een bijdrage te leveren aan de bescherming van de zee. Ook zeggen zeven op de tien Nederlanders te kiezen voor een gerecht met duurzame vis, als zij de keuze zouden hebben. Voor bijna de helft van de Nederlanders is het serveren van verantwoorde vis zelfs een doorslaggevende factor om voor een bepaald restaurant te kiezen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 1000 Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau kien in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.