Vis & water

Kritische vragen rechters over Benedenrivieren

4915
23 mei 2017

Op 22 mei vond bij de Raad van State in Den Haag – de hoogste bestuursrechter – een belangrijke zitting plaats over de visserij in de Biesbosch. De uitspraak volg over zes weken en kan van groot belang zijn voor de visstand en sportvisserij in het Benedenrivierengebied.

Onbeperkte onttrekking

De zitting draaide om de toestemmingen die Staatsbosbeheer aan beroepsvissers heeft verleend om in de Biesbosch te mogen vissen. Deze toestemmingen bieden de mogelijkheid om in het zegenseizoen een onbeperkte hoeveelheid schubvis – met uitzondering van snoek en baars – te onttrekken.

Sportvisserij Zuidwest Nederland vecht deze onbeperkte onttrekking juridisch aan. Omdat de Kamer voor de Binnenvisserij en de rechtbank van Breda eerdere bezwaren hebben afgewezen, heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland deze zaak vervolgens aan de Raad van State voorgelegd.

Daling visstand

Sportvisserij Zuidwest Nederland huurt het schubvisrecht in de Biesbosch. Zij signaleert de afgelopen jaren een duidelijke daling van de visstand in dit gebied. Deze ontwikkeling wordt bevestigd door onderzoeksrapporten van Wageningen Marine Research (voorheen IMARES).

De Kamer voor de Binnenvisserij heeft de toestemmingen goedgekeurd zonder voldoende rekening te houden met de afnemende visbestanden. De Kamer wijst daarbij steevast naar een rapport van Witteveen & Bos uit 2013. De sportvisserij heeft echter uiteengezet dat er forse inhoudelijke bezwaren kleven aan dit bewuste rapport en dat de gegevens uit de IMARES-rapporten niet mogen worden genegeerd.

Ter zitting, waar Sportvisserij Zuidwest Nederland werd vertegenwoordigd door een externe advocaat, twee juristen van Sportvisserij Nederland en twee experts, werden deze bezwaren nog eens benadrukt. Sportvisserij Zuidwest Nederland stelde dat alleen sprake kan zijn van een duurzame visserij als de onttrekking van vis duidelijk wordt geregeld.

Uitspraak

Tijdens de zitting is uitvoerig ingegaan op de inhoud van de door Sportvisserij Zuidwest Nederland ingediende stukken. De rechters stelden kritische vragen aan de Kamer voor de Binnenvisserij over de dalende visstand, de oorzaken en of zij wel voldoende kritisch is bij het uitgeven van de toestemmingen. De staatsraden wekten hierbij de indruk zich uitstekend in de materie te hebben verdiept.
   
De uitspraak volgt in principe over zes weken. Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland danken de aanwezige sportvissers voor het bijwonen van de zitting.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide