Vis & water

Automatisch spiegelkarpers matchen

4369
22 jun 2017

Binnen de projectgroep SpiegelKarperProject-monitoring wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is om terugvangsten automatisch te matchen aan uitgezette spiegelkarpers.

Spiegelkarperprojecten (SKP) zijn heel waardevol. Niet alleen omdat ze een verrijking vormen voor de karpervisserij, maar ook omdat het een prachtig instrument is in het huidige visstandbeheer. De effecten van uitzettingen plus de omvang en samenstelling van karperbestanden kan zo worden gemeten. De via SKP-monitoring verzamelde data kunnen waterbeheerders ook overtuigen van de nut en noodzaak van karperbeheer op deze basis. Sterker nog: vaak stellen waterschappen monitoring zelfs verplicht voor goedkeuring van een uitzetting.

Vernieuwing noodzakelijk

De huidige werkwijze binnen SKP’s loopt echter tegen zijn grenzen aan. Bij grote projecten waarin nagenoeg kale spiegelkarpers de hoofdmoot vormen is matching haast niet meer te doen. Ook projectoverschrijdende migratie in open water bemoeilijkt het koppelen van terugvangsten aan uitzetgegevens. Daarom is vernieuwing noodzakelijk. Daarbij zijn een strakkere organisatie, standaardisering, een mogelijk grote, centrale databank van uitzetfoto’s en automatisch matchen de benodigde ingrediënten.

Software beeldherkenning

Voor wat betreft het automatisch matchen – het met behulp van software koppelen van uitzet- en vangstfoto – is de projectgroep uitgekomen bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in beeldherkenning. Oriënterende gesprekken stemmen voorzichtig optimistisch. Zodra voldoende budget beschikbaar is, gaan zij op no cure no pay basis proberen om een algoritme (sleutel) voor matching te vinden. Zodra er meer nieuws is over de ontwikkeling van SKPmonitoring plus, lees je hierover in Hét Visblad.

Bron: Hét Visblad

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.