Vis & water

Sharkatag: haaien vangen voor de Zeeuwse kust! (video)

8002
10 jul 2017

Twaalf charterboten met in totaal ruim 350 sportvissers gaan op 13, 14, 15 juli vanuit Neeltje Jans ‘naar de haaien’. Het evenement is daarmee helemaal volgeboekt. Sharkatag wordt georganiseerd om deze bijzondere vissen te merken voor onderzoek naar hun verspreiding en gedrag, zodat de haaien beter beschermd kunnen worden.

-> Op donderdag 13/07 om 06:54u besteedde het Radio 1 Journaal aandacht aan Sharkatag. Check het item hier: 
http://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/uitzendingen (kies 06:00 - 07:00 en dan even de balk bovenin doorscrollen naar 54:45)



Na een lange tijd van afwezigheid komen gevlekte gladde haaien de laatste jaren steeds meer voor langs de Nederlandse kust. Dit was voor Sportvisserij Nederland aanleiding om 'Sharkatag' te starten, waarbij sportvissers de haaien die zij vangen voorzien van een ‘tag’ (merkje). Aan de hand daarvan wordt veel kennis vergaard over de verspreiding (leefgebieden) en zwemroutes van gevlekte gladde haaien.



Bewustwording

Behalve het in kaart brengen van de migratiepatronen, zorgt Sharkatag ook voor bewustwording bij het grote publiek dat deze fascinerende – en voor de mens ongevaarlijke – dieren weer in ons kustwater zwemmen. De gevlekte gladde haai is zeer gevoelig voor overbevissing. Dat laatste is ook de belangrijkste reden dat van de twintig haaien- en roggensoorten die in de zuidelijke Noordzee thuishoren vier soorten roggen zijn verdwenen en de andere soorten nog slechts sporadisch voorkomen. 



Terugzetplicht

Sportvissers zetten hun gevangen haaien terug, maar helaas belanden deze via de beroepsmatige visserij nog vaak voor een paar dubbeltjes per kilo op de markt. Ook in Nationaal Park Oosterschelde – een kraamkamer voor meerdere haaiensoorten – worden regelmatig haaien aangeland. Sportvisserij Nederland streeft daarom naar een terugzetverplichting voor alle haaien en roggen in de Noordzee, zodat er weer gezonde en stabiele populaties kunnen ontstaan. Daarbij wordt gezien het feit dat deze vissoorten over duizenden kilometers migreren ingezet op internationale samenwerking met Europa.

Terugvangsten

Vanaf het moment dat Sharkatag in 2011 van start ging, zijn al meer dan 3.000 haaien door schippers van hengelcharters voorzien van een merkje. Hiervan zijn er maar liefst 200 teruggemeld. Het doel van Sharkatag is om zoveel mogelijk haaien met de hengel te vangen, te merken en weer vrij te laten. Voorafgaand aan Sharkatag 2017 ontvangen alle deelnemers een loodvervanger, zodat er deze editie goeddeels loodvrij zal worden gevist.

De verwachting is dat ook tijdens deze editie van dit spectaculaire evenement weer veel haaien worden gevangen. De kans is zelfs groot dat een eerder gemerkte haai aan boord komt bij een van de 12 charterboten die gecertificeerd zijn om te merken.

Let op: het evenement is inmiddels helemaal volgeboekt, inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.