Vis & water

Meerval bij langsdammen (video)

12026
27 jul 2017

Bij bemonsteringen van de langsdammen in de Waal bij Tiel zijn opvallend veel kleine meervallen aangetroffen. Dit bewijst dat deze vissoort zich succesvol voortplant in de Nederlandse rivieren.

In de Waal bij Tiel zijn in 2014 langsdammen aangelegd in het kader van Ruimte Voor De Rivier en het Deltaplan. Deze parallel aan de oever geplaatste dammen moeten de doorstroming van de rivier verbeteren. In het samenwerkingsproject Waal Samen onderzoekt Sportvisserij Nederland samen met onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen, Rijkswaterstaat en Hengelsport Federatie Midden Nederland gedurende drie opeenvolgende jaren de effecten van de langsdammen op de visstand en het onderwaterleven.

Broedkamer

Een van de vragen die door middel van bemonstering moet worden beantwoord is in hoeverre het relatief rustige rivierwater tussen de langsdam en de oever functioneert als broedkamer voor vis. Bij de bemonsteringen in mei en juli werd daarom onder meer gevist langs de dammen en tussen de stenen om zo proberen jongbroed te vangen. Dat lukte bijzonder goed, want er kwam regelmatig juveniele barbeel en sneep boven water op de snelstromende delen. Elders werd rivierprik, bot, roofblei, winde, blankvoorn en een grote hoeveelheid aan verschillende soorten grondels gevangen.


Juveniele barbelen die bij de langsdammen werden gevangen tijdens de bemonstering.

Juveniele meerval

Te midden van de vangsten bij de bemonstering viel één vissoort het meeste op: Siluris glanis, oftewel meerval. Opmerkelijk daarbij was dat in mei voornamelijk kleine meervalletjes van zo’n 12 centimeter werden gevangen, terwijl de vangst in juli vooral bestond uit meervallen tussen de 50 en 60 centimeter. De laatste jaren nemen ook de vangsten van grote meervallen enorm toe op de Nederlandse rivieren. Een recente melding van een grote, dode meerval deed Editie NL besluiten om hier gisteren een item aan te wijden (klik op de link om de video te bekijken).


Bij de bemonstering werd ook juveniele meerval van verschillende formaten aangetroffen.

Meedoen met onderzoek?

Om de visstand bij de langsdammen zo goed mogelijk in kaart te brengen, organiseren Sportvisserij Nederland en Hengelsport Federatie Midden Nederland op zaterdag 2 en 16 september in de ochtenduren een viswedstrijd in de geul achter de langsdammen. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk vissoorten te vangen met de hengel. Iedereen kan hieraan meedoen, ook minder ervaren sportvissers. Mail naar info@hfmiddennederland.nl om je aan te melden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.