Vis & water

Vissen worden minder oud, en dat is een probleem

3721
25 sep 2017

Dat we de zeeën en oceanen leegroven wisten we al. Maar naar nu blijkt heeft de visserij niet alleen effect op de omvang maar ook op de demografie van vispopulaties: er zijn nauwelijks nog oude vissen te vinden.

Uit een studie naar de visserij in de wateren rond de VS en Europa is gebleken dat het aantal oude vissen met gemiddeld 72 procent is teruggelopen. In sommige populaties, zoals die van rode snapper en kabeljauw in zowel de Stille als de Atlantische Oceaan, is het aantal oudere individuen zelfs met ruim 95 procent gedaald.

De onderzoekers bestudeerden gegevens over 63 verschillende vissoorten. Voor sommige soorten gingen de gegevens 24 jaar terug in de tijd, voor andere soorten tot 140 jaar. De onderzoekers bepaalden de leeftijd van vissen door middel van meerdere technieken, waaronder de analyse van otolieten. Otolieten zijn ‘steentjes’ in de oren van de vis die jaarlijks aangroeien, vergelijkbaar met de ringen in boomstammen.

‘Onze gegevens laten zien dat de achteruitgang van oude vispopulaties is versneld met 180 procent’, zegt ecoloog Lewis Barnett van University of Washington in Seattle, hoofdauteur van het onderzoek.

Klik hier voor het hele artikel. 

Gerelateerde berichten
30 mei 2017 Grootste vissoorten in Europa ernstig bedreigd door overbevissing 5491 De grootste vissoorten in de Europese zeeën worden met uitsterven bedreigd door overbevissing, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het gaat vooral om haaien en roggen maar ook om andere grote vissen. Hoe groter de vissoort, hoe ernstiger de dreiging voor uitsterving. Dat melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Ecology & Evolution. 24 mrt 2017 Snoekbaars op slot 17581 Snoekbaars is een zeer populaire sportvis, maar door diverse oorzaken staat deze roofvis echter onder druk. In Friesland is daarom vanaf dit jaar naast de minimummaat ook een maximummaat van 70 cm van kracht. 04 jul 2016 Spaar de moedervis 7643 (Bron: Visionair no. 40) Het is een snikhete dag, dik in de veertig graden. Twee weldoorvoede, blanke sportvissers glijden in hun bootje ergens door het Nijlbassin. Op zoek naar een reuzennijlbaars. Een van die twee vissers ben ik. Samen met mijn maat ben ik afgereisd om te kamperen in de bush. Aanschuiven bij lokale stammen. Koken met rivierwater, leven in de natuur en van de rivier. En dus staat er ook vis op het menu. 10 dec 2015 Nederland nummer drie in lijst van overbevissing 7215 Europese ministers staan 20% overbevissing in Europese wateren toe. Uit nieuw onderzoek van de New Economics Foundation (NEF) blijkt dat Europese ministers voortdurend hogere limieten aan de vangst hebben gesteld dan wetenschappelijk werd geadviseerd. Dit heeft miljarden aan economisch potentieel gekost. 16 sep 2015 Leven in zee in veertig jaar tijd gehalveerd 4395 Het leven in de zeeën is de afgelopen veertig jaar gehalveerd. De populaties vissen, zeezoogdieren, reptielen en zeevogels in en rond zee is met gemiddeld 49 procent gedaald.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.