Leven in zee in veertig jaar tijd gehalveerd

4413

Het leven in de zeeën is de afgelopen veertig jaar gehalveerd. De populaties vissen, zeezoogdieren, reptielen en zeevogels in en rond zee is met gemiddeld 49 procent gedaald.

Dat blijkt woensdag uit het Living Planet Report (pdf) van het Wereld Natuur Fonds.

Voor vissoorten die wereldwijd veel worden gegeten, zoals tonijn en makreel, is dat zelfs 74 procent. Volgens het rapport is naast overbevissing en vervuiling klimaatverandering een belangrijke oorzaak.

''Het is schrikbarend om te realiseren dat we in enkele generaties de oceanen wereldwijd ernstig hebben beschadigd", aldus Carol Phua, een van de opstellers van het rapport.

''We vangen vis sneller dan ze zich voortplanten, vervuilen hun leefgebieden en vernietigen hun kraamkamers, zoals koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasvelden. Het leven in zee is gelukkig veerkrachtig en kan zich herstellen, maar dan moet de wereld snel maatregelen nemen om onze oceanen daadwerkelijk te beschermen."

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.