Vis & water

Wist je dat: strepen en vlekken

6868
27 jan 2018

Snoeken zijn door hun tekening en kleuren meesters in de camouflage Daarbij is er een duidelijk verschil tussen jonge snoek en volwassen soortgenoten. Dit was de reden dat men vroeger dacht met twee verschillende soorten van doen te hebben.

Snoeken staan bekend om hun unieke tekening – ovale en ronde stippen, langgerekte lichtere vlekken in verschillende tinten geel verspreid over het lichaam – die de perfecte camouflage vormen om op te gaan in hun leefomgeving. Dit is essentieel gezien het foerageergedrag van Esox lucius: meestal ligt de snoek beschut tussen de waterplanten op zijn prooi te wachten om vanuit deze hinderlaag pijlsnel toe te slaan.Rietstengels

Nadere inspectie leert dat er qua kleurpatroon een groot verschil bestaat tussen jonge snoek en volwassen exemplaren. Kleine snoeken hebben op de zijkant een tekening die wordt gevormd door gelige strepen op een achtergrond die overwegend uit groentinten bestaat. De strepen hellen over het algemeen wat schuin naar achteren.

Dit heeft ermee te maken dat jonge snoekjes in rust vaak wat schuin voorover hangen. Ze vallen dankzij hun schutkleur perfect weg tegen een achtergrond van rechtopstaande rietstengels en andere waterplanten. Hierdoor zijn de jonge dieren in de vegetatie bijna onzichtbaar voor hun prooien én hun grotere soortgenoten. In de schaduw

Naarmate de snoek volwassen en groter wordt, komt het moment dat hij de vegetatie meer en meer verruilt voor het leven in open water. Als gevolg van deze verhuizing naar een nieuwe leefomgeving zal het streepjespatroon veranderen. Dit gaat steeds meer lijken op een stippenpatroon van ronde, gelige vlekken op een groengrijze achtergrond.

Deze transformatie is een goede aanpassing aan het leven in de nieuwe habitat van een volwassen snoek. De vlekken vallen namelijk weg tegen de spiegelingen (‘schaduw’) van de golven in het water en op de bodem. Dankzij deze nieuwe schutkleur valt de snoek ook in het open water niet uit de toon en kan hij in die omgeving ook succesvol jagen.

Kleurintensiteit

De intensiteit van de kleur van de snoek kan heel verschillend zijn. Soms zie je heel bleke snoeken, terwijl andere exemplaren juist diep donkergroen zijn. De pigmentatie heeft te maken met de hoeveelheid licht die in het water kan doordringen. Onderzoek heeft aangetoond dat lichtprikkeling via de ogen invloed heeft op de kleur van de snoek.In helder water zijn snoeken vaak harder en feller donkergroen gekleurd dan soortgenoten uit troebel water die doorgaans wat bleker en fletser van kleur zijn.

Bron: Hét Visblad

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.